Kriz değil tsunami geliyor analizi! Dolar kuru yılbaşında bu rakamı görecek tahmini!

Dolar kuru ile alakalı yaptığı sivri tahminlerle tanınan ekonomist Selçuk Geçer yeni bir değerlendirmede bulundu. Krizin değil tsunaminin geldiğini söyleyen Selçuk Geçer yılbaşında dolar kurunun kaç TL olacağını açıkladı.
Kriz değil tsunami geliyor analizi! Dolar kuru yılbaşında bu rakamı görecek tahmini!

Türkiye ekonomisi oldukça zor bir süreçten geçiyor. Dünya ekonomileri artık resesyonu göze alırken bunun Türkiye’ye yansımalarının zor olan koşulları daha da çetin bir hale sokmasından endişe ediliyor. Yaşanan tüm bu gelişmeleri ekonomist Selçuk geçer değerlendirerek dolar kuruna dair tahminlerde bulundu.

GIDA FİYATLARI ARTACAK

Enflasyonun artacağını iddia eden Selçuk Geçer, “Tarımsal girdi fiyatları yine arttı. Üstelik yaz aylarında bu oldu. Bundan sonra da tarım ürünleri yüksek şekilde maliyetlenecek. Evimize giren gıda fiyatları da artacak. Biz yaz aylarını bile avantaja çeviremedik. Çok ciddi zam yağmuru ile karşı karşıya kalacağız. O da yüksek enflasyon demek oluyor. Baz etkisi filan o bile devreden çıkacak.” dedi.

KKM MALİYETİNİ MİLLETÇE ÖDEYECEĞİZ

KKM maliyetleri hakkında bilgi veren Selçuk Geçer, “Merkez Bankası’nın rezervleri tükenmiş durumda. Kamu bankaları da dolar müdahale edip onların da kaynakları azalıyor. Bir yandan KKM maliyetleri de artıyor. 85 milyar lira harcama yapıldı. Şu anda bütçeye yaklaşık 150 milyar lira yük binecek ve milletçe bunu ödeyeceğiz. Döviz mevduatlarına bakıyoruz azalma da yok. Türk lirası mevduatlarını vatandaş ve şirketler KKM ile dolara endekslediler.” ifadelerini kullandı.

ABD DÜNYADAKİ DOLARI TOPLUYOR

ABD’nin dünyadaki doları topladığını söyleyen Selçuk Geçer, “FED faiz artırımı yaptıkça ABD tahvil faizleri de artacak ve cazip hale gelecek. Tüm dünyadan ABD’ye dolar akıyor. Türkiye de buna dahil. ABD dünyadaki doları topluyor. Bunun Türkiye gibi ülkelere zararı büyük olacak. Dolar bulamazsan dolar krizine girersin. O kadar dolar ödemen var ve o ödemeleri ya ödeyeceksin ya da yüksek faiz verip o borçları öteleyeceksiniz.” dedi.

DOLAR KURU NEDEN YÜKSELMİYOR

Dolar kurunun neden yükselmediğini de açıklayan Selçuk Geçer, “Tüm olumsuzluklar yaşanırken dolar kurunun 18,59 TL seviyesinde kalmasına şaşıranlar hatta bunu müjde gibi duyuranlar var. Birileri ucuzdan dolar topluyorlar. Bunun da bir bedeli olacak. Yabancılar ucuzdan aldıkları dolar ile çekip gidecekler o zaman bir kur kırılması daha yaşanacak. Kriz değil de tsunami yaşamamız için ekonomi yönetimi elinden geleni yapıyor.” ifadelerini kullandı.

DOLAR KURU NE KADAR OLACAK?

Dolar kuru için fiyat tahmini de yapan Selçuk Geçer, “Dolar kuru artık kısa bir süre içerisinde yani 1-2 hafta içerisinde yükselmeye başlayacaktır. O hani gelecek dediğimiz kur kırılması kendini hafif hafif gösterecek. Yılbaşında da eğer çok enteresan gelişmeler yaşanmaz hata üzerine hata yapılmazsa 25 TL’de dolar kuru göreceğiz. Bundan artık kaçış yok. Finansal tsunamiyi bu saatten sonra bu kadar yanlışla kimse durduramaz.” dedi.

Not: Burada yer alan değerlendirmeler ve bilgiler yatırım kapsamında değildir. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.