Kriz kahini Mark Mobius açıkladı! FED'in faiz artırımı dünyayı sarsacak!

Dünyaca ünlü yatırımcı Mark Mobius FED’in faiz artırımlarına dair çok çarpıcı bir değerlendirme yaptı. Mark Mobius’un FED’in faiz artırımı beklentisi tahminlerin çok üzerinde oldu.
Kriz kahini Mark Mobius açıkladı! FED'in faiz artırımı dünyayı sarsacak!

Dünyanın hemen hemen her ülkesinde yatırımı bulunan dünyaca ünlü yatırımcı Mark Mobius’un finansal değerlendirmelerine tüm dünyada büyük bir önem veriliyor. Mark Mobius geçmiş yıllarda çıkan krizleri çok önceden bilmesi ile de tanınıyor. Şimdi ise Mark Mobius dünya ekonomilerinde meydana gelen son gelişmeleri değerlendirerek yine çarpıcı tahminlerde bulundu.

ENFLASYON RAKAMLARI GERÇEKLERİ YANSITMIYOR

Japonya ekonomisinde risk gördüğünü ifade eden mark Mobius, “Japonya kesinlikle kura müdahale etmek zorunda kalacak. İnsanlar bir başka gerçeği görmezden geliyorlar. Enflasyon rakamları tam gerçekleri yansıtmıyor. Dikkat edilmesi gereken veri enflasyon değil para arzıdır. Son iki yılda tüm ülkelerde para arzı çok yükseldi. Bundan dolayı da TÜFE gelecek dönemlerde de yükselmeye devam edecek. Ülke ayrımı yapmıyorum bu sonu her ülke yaşayacak.” dedi.

FED FAİZLERİ YÜZDE 9'A YÜKSELTECEK

FED’in faiz politikasına da değinen Mark Mobius, “FED üyeleri faizleri daha yüksek tutarak enflasyonu kontrol edebileceklerini düşünüyorlar. Tüm planlarını bunun üzerine kurdular. TÜFE bu şekilde yükselmeye devam ettikçe faiz artırımlarını FED’den daha çok göreceğiz. Ben FED’den faizleri yüzde 9 seviyesine çıkarmasını bekliyorum. Bu da tüm dünyanın kriz içerisinde kalması demek olur. ABD ekonomisi çok kötü bir durumda değil. Dolar güçlü bir durumda. Ucuz ithalat yapılabiliyor. Ayrıca ABD’de çok fazla nakit de var. ABD sorunlarını aşacaktır.” ifadelerini kullandı.

Avrupa için de bir yorumda bulunan Mark Mobius, “Avrupa için pek olumlu konuşamıyorum. Rusya ile yaşanan gaz krizi Avrupa ekonomisini sarsacak ki şimdiden etkilerini görüyoruz. Putin ile restleşme Avrupa’ya ekonomik daralma olarak dönebilir. Avrupa siyasi bir tercih yaptı ve bunun bedeline katlanmak durumunda. Ancak yine de güçlü ekonomisi ile Avrupa’da toparlanma tahminlerden dahi erken olacaktır.” şeklinde konuştu.