Mehmet Şimşek dezenflasyon sürecinin başladığını açıkladı!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bugün açıklanan enflasyon rakamlarının ardından genel bir değerlendirme yaptı. Dezenflasyon sürecinin başladığını duyuran Bakan Mehmet Şimşek yıllık enflasyonun düşüşe geçeceğini söyledi.
Mehmet Şimşek dezenflasyon sürecinin başladığını açıkladı!

Türkiye ekonomisinin son yıllarda yaşadığı en büyük sorun olan enflasyon meselesinde yeni gelişmeler yaşanıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Mayıs 2024 döneminin enflasyon rakamları açıklandı. Buna göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık bazda yüzde 75,45 oldu. Bu oran Kasım 2022 döneminden sonra en yüksek oran olarak kayıtlara geçti. Enflasyonda meydana bu zirvenin ardından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bazı açıklamalarda bulundu.

ENFLASYON DEĞERLENDİRMESİ

Enflasyon rakamlarına dair değerlendirme yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Geçtiğimiz 12 ayın birikimi ile yıllık enflasyonun en yüksek seviyesini Mayıs 2024 döneminde görmüş bulunmaktayız. Enflasyon ile mücadelede geçiş dönemimiz böylece tamamlanmıştır. Enflasyonda pik noktası görülmüş ve artık dezenflasyon sürecine giriyoruz. Haziran ayı ile beraber yaptığımız tüm çalışmaların meyvelerini adım adım almaya başlayacağız ve enflasyon hızlı şekilde düşüşe geçecektir. Süreç tamamen bizim hedeflediğimiz şekilde ilerlemektedir.” dedi.

KALICI DÜŞÜŞLER BAŞLIYOR!

Enflasyonda kalıcı düşüşler için Haziran ayını açıklayan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Haziran ayının enflasyon rakamları açıklandığında artık enflasyonda meydana gelecek düşüşleri konuşmaya başlayacağız. Yıllık enflasyon çok yüksek bir ihtimal ile üçüncü çeyrek sonunda yüzde 50’nin altına gerilemiş olacak. Tüm bunların kararlı bir çalışmanın ürünü olacağını hatırlatmak isterim.” ifadelerini kullandı.

PİYASA BEKLENTİLERİ DEĞİŞTİ

Piyasanın da dezenflasyon beklediğinin altını çizen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Piyasa Türkiye ekonomisinde artık dezenflasyon beklentisini açık bir şekilde ifade ediyor. Bu bile çok önemli bir gelişme. Piyasa ne bekliyorsa o büyük ihtimalle gerçekleşir. Bu algıyı kırmamız çok önemliydi. Piyasa 12 ay sonra yüzde 33,2, 24 ay sonra ise yüzde 21,3 oranında enflasyon bekliyor. Bu beklentiler önümüzdeki dönemlerde bizim koyduğumuz hedeflerimize daha da yakınsayacak. Mali disiplini güçlendirip dezenflasyon sürecini desteklemeye devam edeceğiz. Fiyat istikrarı hedefi kolay değildir ve sabır gerektirir. Biz hedefimize ulaşmakta çok kararlıyız.” şeklinde konuştu.