Merkez Bankası dolara müdahale etmişti! Bankalara tek tek uyarı yazısı gönderildi!

Merkez Bankası’nın bir süre önce kredi faizlerini düşürmek ve dolarizasyonu engellemek için aldığı karara dair yeni bir gelişme yaşanıyor. Bankalara birer uyarı yazısı gönderen Merkez Bankası yapılan uygulama konusunda bankaların zorunlu olduklarını ve bir seçenekleri olmadığını iletti.
Merkez Bankası dolara müdahale etmişti! Bankalara tek tek uyarı yazısı gönderildi!

Merkez Bankası tarafından kısa bir süre öncesinde çok önemli bir karar verilmişti. Buna göre bankalara zorunlu karşılık ve kullandırılan kredi karşılığı tahvil düzenleme şartı getirilmişti. Bu şarta göre TL mevduat hesaplarındaki bakiye döviz mevduat hesaplarındaki bakiyeden az olan bankaların devlet tahvili almaları ya da yüzde 3 oranında ceza ödemeleri kararlaştırılmıştı. Buna dair Merkez Bankası bugün bankalara ikinci bir uyarı yazısı gönderdi.

MERKEZ BANKASI BANKALARI UYARDI!

Bankacılar tarafından verilen bilgilere göre Merkez Bankası bankaları uyararak bankalar için bir seçenek olmadığını bildirdi. Düzenlemede yer alan yaptırıma dair hükümlerin bir seçenek olmadığını hatırlatan Merkez Bankası bunun ek müeyyidelerinin olabileceğini anımsattı. Bu duruma düşmek istemeyen bankaların acil bir şekilde menkul kıymet tesisini yerine getirmeleri talep edildi.

BANKALAR İÇİN SEÇENEK DEĞİL HATIRLATMASI!

Merkez Bankası bankaların yükümlülükleri olan menkul kıymetlerin süresinde tesis edilmemesi veya eksik tesis edilmesi durumunda eksik tutarın 3 katı kadar dolar cinsinden mevduatın yaptırım olarak tesis edilmesi gerektiğinin hükme bağlandığına dair uyarısı ile bankalara bir hatırlatma yaptı. Bu cezayı ödemek durumunda kalmayı tercih etmenin bankalar için bir seçenek olmadığı ve böyle bir seçenek tercihinin kullanılamayacağı belirtildi.

BEDELİ ÇOK AĞIR OLABİLİR!

Merkez Bankası’nın uyarı yazısında yer alan ifadelere göre bankaların sürekli olarak bu yükümlülüğünü yerine getirmemeleri durumunda haklarında idari tedbir alınacağı bildirildi. Bir bankanın belirtilen yaptırımla alakalı olarak birden fazla kez muhatap olması durumunda ise o bankanın yükümlülüklerini sürekli olarak yerine getirmediği şeklinde değerlendirme yapılacağı da hatırlatıldı.