Merkez Bankası'ndan döviz kararı! Bankalara tek tek yazı gönderildi!

Merkez Bankası’nın döviz alım ve satımı ile alakalı olarak bankalara uyarı yazısı gönderdiği ortaya çıktı. Bankalar uyarıyı dikkate almazlarsa ek tedbirler getirilebileceği iddia edildi.
Merkez Bankası'ndan döviz kararı! Bankalara tek tek yazı gönderildi!

Merkez Bankası’ndan yeni bir döviz hamlesi geldi. Geçtiğimiz Mayıs ayında bankalara sözlü uyarıda bulunan Merkez Bankası bankaların piyasa saatlerinde döviz işlemleri yapmalarını iletmişti. Bu yapılan uyarıyı şimdi bankalara Merkez Bankası yazılı olarak gönderdi. Merkez Bankası piyasaların açık olmadığı saatlerde döviz işlemlerinin yapılmamasını talep etti.

DÖVİZ SAATİ UYARISI

Merkez Bankası’nın bankalara gönderdiği döviz uyarısı yazısında, “Son dönemlerde yurt içi bankalar özellikle geç saatlerde yurt dışı yerleşik bankalara ile döviz alım satım işlemleri gerçekleştirdikleri görülmektedir. Bu konuda gereken hassasiyet gösterilmelidir. Merkez Bankası’nın politikalarının etkinliği ve finansal sistemin sağlıklı bir şekilde işlemesi için bu oldukça önemlidir. Bankalarımızdan gereken tedbirleri almaları beklenmektedir.” denildi.

Bankalara gönderilen uyarı yazısında döviz alım satım saatlerinde istenilen düzenlemeyi yapmayan bankaların buna devam etmeleri halinde ek olarak tedbirler alınacağı bildirildi. Bankalar döviz konusunda yapılan uyarıyı dikkate almazlarsa oldukça zor koşullarla karşılaşabilecekler.

TL GÖNDERİLİP DÖVİZ İŞLEMİ YAPILIYOR

Ayrıca Merkez Bankasının bankalara gönderdiği yazıda bir başka hususa daha dikkat çekildi. Yine yurt içi bankalardan yurt dışı yerleşik bankalara spekülatif amaçlı işlemlere neden olabilecek yüksek tutarlı TL gönderildiği ve gönderilen bu paraların dövize dönüştürüldüğünün tespit edildiği bildirildi. Bankalardan müşterilerine bu işlemleri yurt içi piyasalarda yapmalarının mümkün olduğunun tavsiye edilmesi istendi.

Merkez Bankası'ndan döviz kararı! Bankalara tek tek yazı gönderildi!

MERKEZ BANKASI EK TEDBİRLER ALABİLİR!

Merkez Bankası tarafından uyarılan bankaların nasıl bir pozisyon alacaklarına dair henüz bir açıklama yapılmadı. Ancak bankaların bu uyarıları dikkate almamaları neticesinde Merkez Bankası ek tedbirler alma yoluna başvurabileceğini bankalara bildirdi. Merkez Bankası bankalara önce sözlü uyarıda bulunuyor. Bu uyarı dikkate alınmazsa ardından yazılı bir uyarı daha yapıyor. Yazılı uyarının da gereği yapılmazsa o zaman tahvil karşılığı belirli sermayenin ayrılması tedbirini alarak bankaların uyarıları dikkate almalarını sağlıyor.