SGK harekete geçti, binlerce lira vatandaşlardan geri isteniyor! Bunu yaptıysanız emekliliğiniz iptal ediliyor!

SGK’nın sahte sigortalılara karşı incelemeleri sıkılaştırdığı bildirildi. Bu durumda bulunan vatandaşların maddi kayıpları çok büyük olurken hapis cezası ile karşılaşılabiliyor. Emekliliklerini yakan vatandaşlara kritik uyarı yapıldı.
SGK harekete geçti, binlerce lira vatandaşlardan geri isteniyor! Bunu yaptıysanız emekliliğiniz iptal ediliyor!

Türkiye’de uygulanan SGK sistemi bazı vatandaşların usulsüz yolları tercih etmesine neden olabiliyor. Emekli olmak için prim günü eksik olan vatandaşlar masumane bir şekilde kendilerini bir yakınlarına ait iş yerinde çalışıyormuş gibi sigortalı göstererek primlerini ödüyorlar. Bu şekilde eksik primlerini tamamlayan vatandaşlar kendilerini bekleyen büyük tehlikeden habersiz olarak emekli olma hakkı elde edebiliyorlar. SGK sisteminde bu şekilde sigortalı olanlar “sahte sigortalı” olarak görülüyorlar.

SAHTE SİGORTALILAR TEK TEK TESPİT EDİLİYOR!

SGK kendilerini çalışıyormuş gibi gösterip primlerini tamamlamak isteyenlere dair incelemeleri sıklaştırdı. Geçmişe dönük de yapılan bu incelemeler neticesinde sahte sigortalı oldukları tespit edilenler hakkında işlemler yapılıyor. Bu şekilde son 5 yılda 500 bin vatandaşın sahte sigortalı olarak kendilerine emeklilikte avantaj elde ettikleri tespit edildi. Tespit edilen bu vatandaşlara ise herhangi bir müsamaha gösterilmeyerek en ağır seviyeden cezalandırılmaları sağlandı. Çok sayıda emekli vatandaş bu şekilde emeklilikleri yaktılar. Emeklilikleri iptal edilen vatandaşlar bu da yetmezmiş gibi SGK’ya binlerce lira ödeme yapmak zorunda kaldılar.

PARAVAN ŞİRKETLER KURULDU!

Sahte sigortalılık son dönemlerde o kadar yaygınlaştı ki adeta bir sektör haline geldi. Kurulan paravan şirketler ile vatandaşlar bu şirketlerde çalışıyormuş gibi gösteriliyorlar. Ancak çoğu zaman da prim ödemek için bu şirketlere para gönderen vatandaşlar dolandırılıyorlar. Yasla olmayan bir iş yapıldığı için dolandırıldıklarına dair şikayette de bulunamayan vatandaşlar mağdur oluyorlar. Emekli olmayı beklerken paralarından oluyorlar.

EMEKLİ OLANLARIN EMEKLİLİKLERİ İPTAL EDİLİYOR

Sahte sigortalılığın tespiti durumunda vatandaşların karşılaşacakları yaptırımların bedeli çok ağır oluyor. SGK bu yönde bir tespit yapıyorsa ve o vatandaş bu yolla emekli olmuşsa öncelikle bu emeklilikleri iptal ediliyor. Sigortalılığı ve prim günleri de iptal edilip ödemiş olduğu primleri geri ödenmeyerek yanıyor. Bununla da kalınmıyor o güne kadar kendisine ödenen tüm emekli maaşlarının toplam tutarı faiziyle beraber geri alınıyor.

Sahte sigortalılar için yaptırımlar oldukça geniş çerçeveli olarak uygulanıyor. Bu yola başvuran vatandaşların sigortası üzerinden kendisi ve yakınları adına SGK tarafından ödenmiş tüm sağlık giderleri de faiziyle birlikte geri isteniyor. Tüm bu işlemler yapıldıktan sonra ise hhapis cezası istemiyle bu vatandaş hakkında suç duyurusunda bulunuluyor.

Tanıdıklarını kendi iş yerlerinde sahte sigortalı olarak gösteren işverenlere de büyük cezalar veriliyor. Öncelikle bu yola başvurulduğu için bu işveren yüklü miktarda ceza ödemek zorunda kalıyor. Sahte sigortalı vatandaştan emekli maaşları ve diğer ödemeler geri alınamazsa o para işverenden talep ediliyor. Hiç hesapta yokken işveren onun da borcundan sorumlu oluyor. Ayrıca hapis cezası ile de yargılanıyorlar.