Sigara zammı açıklandı! Kaç TL zam yapıldı, sigara fiyatları ne kadar oldu?

Bir süredir yapılacağı söylenen sigara zammı ile alakalı olarak bir son dakika gelişmesi yaşandı. Bir gruba ait sigaralara zam geldiği açıklandı. Sigaraya ne kadar zam yapıldı?
Sigara zammı açıklandı! Kaç TL zam yapıldı, sigara fiyatları ne kadar oldu?

Türkiye’de son olarak Temmuz ayında zam yapılan sigara fiyatlarına ilişkin yeni bir zam gelişmesi yaşandı. Eylül ayının başında geleceği söylenen zamlar fiyat listelerine yansıtılmaya başlandı. Zamma dair bilgiyi sosyal medya hesabından Türkiye Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş duyurdu.

SİGARAYA 1,5 TL ZAM GELDİ!

Sigara zammına dair bir mesaj paylaşan Özgür Aybaş sosyal medya paylaşımında, “Bir gruba ait sigaraya 1,5 TL zam geldi.” dedi. Zammın hangi gruba ait olduğunu ise Özgür Aybaş açıklamadı. Kısa bir süre önce Özgür Aybaş sigara zamlarını önceden haber verdiği için hakkında şikayette bulunulmuştu. Bundan dolayı sigara zammını hangi grubun yaptığını da açıklayamadı.

TÜM MARKALARIN ZAM YAPMASI BEKLENİYOR

Türkiye’de sigara üretimi yapan gruplar arasında en yaygın olanlar Philip Morris, BAT, JTİ, Imperial olarak biliniyor. Bu grupların tamamının kısa bir süre içerisinde 1,5 TL’lik sigara zammını fiyatlara yansıtmaları bekleniyor. Sigara zammına dair gelişmeler 1-2 gün içerisinde resmen fiyatlara yansıması bekleniyor.

MALİYET ARTIŞLARI SİGARA FİYATLARINA ZAM OLARAK YANSITILDI

Sigara ile alakalı olarak yapılan bu zamların vergisel bir boyutu pek bulunmuyor. Sigaradan alınan vergiler son dönemlerde artırılmadı. Ancak üreticilerin üretim ve dağıtım maliyetlerinde artışlar meydana geldi. Gerçekleşen bu maliyet artışları da sigara fiyatlarına yansıtıldı. Temmuz ayının başında yapılan sigara zammının ardından 2 ay boyunca sigara fiyatları değişmedi. Bu arada oluşan maliyet artışları ise Eylül ayının ilk haftasında fiyatlara zam olarak yansımaya başladı.

Öte yandan sigara fiyatlarına Ocak ayında vergi artışlarından dolayı yüksek miktarlı zam yapılması bekleniyor.