Son resmi rakam ile hesaplama değişti! Memur ve emekli maaşları ile asgari ücret zam hesaplamaları!

Memur ve emekli maaşları ile asgari ücrete yapılacak zam miktarında hesaplama değişti. Merkez Bankası 2022 yılı enflasyon tahminini güncelledi. Maaşlara yılbaşında ne kadar zam yapılacak? Memur ve emekli maaşları yüzde kaç zamlanacak? Asgari ücret kaç TL olacak?
Son resmi rakam ile hesaplama değişti! Memur ve emekli maaşları ile asgari ücret zam hesaplamaları!

Enflasyon rakamları maaş zamları için belirleyici bir rol üstlenmeye devam ediyor. Bundan dolayı gerek memurlarla emeklilerin maaş zamlarında gerekse de asgari ücrete yapılacak zamda enflasyon rakamları dikkate alınıyor. Enflasyon rakamlarının kesinleşmemiş olmasından dolayı da enflasyon beklentileri üzerinden maaş zammı hesapları yapılıyor. Merkez Bankası Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu yaptığı enflasyon açıklamasıyla tüm zam hesaplarının değişmesine neden oldu.

ENFLASYON BEKLENTİSİ DEĞİŞTİ

Merkez Bankası tarafından bundan önce yapılan enflasyon tahmininde 2022 yıl sonu enflasyonunun yüzde 60,4 olarak beklendiği kamuoyuna ilan edilmişti. Bugün ise Merkez Bankası’nın tahmininde değişikliğe gidildi. Buna göre 2022 yıl sonunda enflasyonun yüzde 65,2 olarak çıkacağı tahmini yapıldı. Resmi kurum olan Merkez Bankası’nın böyle bir tahmin değişikli maaş zamlarında hesaplamaları da değiştirdi. Peki memur ve emekli maaşlarına ne kadar zam yapılacak? Asgari ücret zammı ne kadar olacak?

EMEKLİLERE OCAK 2023’TE YÜZDE KAÇ MAAŞ ZAMMI YAPILACAK?

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş zamlarını direkt olarak enflasyon rakamları belirliyor. Bu vatandaşların maaşlarına zam değil sadece enflasyon farkı ekleniyor. Bundan dolayı yüzde 65,2 oranındaki enflasyon beklentisi maaş hesaplamalarında koşulları değiştir. Emeklilerin maaşlarına geçtiğimiz Temmuz ayında yüzde 42,35 oranında zam yapılmıştı. Yıl sonu enflasyonunun Merkez Bankası’nın beklentisi gibi yüzde 65,2 oranında çıkması halinde emekli maaşları yüzde 22,85 oranında maaş zammı yapılacak.

MEMUR VE MEMUR EMEKLİLERİ NE KADAR MAAŞ ZAMMI ALACAKLAR?

Memur ve memur emeklilerinin maaş zamları farklı parametrelerle belirleniyor. Memurlara ve memur emeklilerine toplu sözleşmeden kaynaklanan yüzde 8 maaş zammı verilecek. Bu zammın üzerine ise enflasyon farkı eklenecek. Temmuz ayında enflasyon farkı hariç yüzde 7 maaş zammı alan memurlara yıl sonu enflasyon rakamının yüzde 65,2 olması durumunda Ocak ayında enflasyon farkı olarak yüzde 16,51 oranında enflasyon farkı verilecek. Maaş zammı ve enflasyon farkı toplamında ise memurların ve memur emeklilerinin maaş zammı Ocak ayında yüzde 24,51 olacak.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Asgari ücret zammının ne kadar olacağı da merak ediliyor. Asgari ücret zam hesaplamasında iki farklı hesaplama gerçekleştiriliyor. Temmuz ayında yapılan yüzde 30’luk ara zammın hesaba katılması durumunda Merkez Bankası’nın yüzde 65,2’lik yıl sonu enflasyonu tahmini gerçekleşirse asgari ücrete yüzde 35,2 oranında zam yapılacak. Bu durumda 5.500 TL olan asgari ücret 7.436 TL’ye yükselecek. Ancak ara zam hesaplamaya katılmazsa yüzde 65,2 oranında zam ile asgari ücret 9.086 TL olarak belirlenecek.