Süt fiyatlarına zam resmen açıklandı! Marketlerde 1 litre süt kaç TL olacak?

Vatandaşı çok yakından etkileyecek olan bir zam haberi daha geldi. Ulusal Süt Konseyi (USK) bir açıklama yaparak çiğ süt tavsiye fiyatının artırıldığını duyurdu. 1 litre süt marketlerde kaç TL olacak?
Süt fiyatlarına zam resmen açıklandı! Marketlerde 1 litre süt kaç TL olacak?

Vatandaşların temel ihtiyaçlarına fiyat artışları yapılmaya devam ediyor. Bir süredir süt üreticileri maliyetlerin artmasından dolayı zam beklentisi içerisindeydiler. Ulusal Süt Konseyi bugün süt zammı ile alakalı olarak tavsiye fiyatını açıkladı. Artan maliyetleri takip etmekte zorlanan Ulusal Süt Konseyi açıkladığı yeni fiyatta farklı bir fiyatlama uygulamasına geçiş yaptı.

SÜT ZAMMI AÇIKLANDI!

Ulusal Süt Konseyi (USK) son olarak süte 15 Mayıs 2022 tarihinde zam yapmıştı. Bu zam soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatı litre başına 7,50 TL olarak uygulanmıştı. Şimdi ise 1 Ekim 2022 tarihinden itibaren uygulanacak olan zam açıklandı. Ancak bu zamda farklı bir fiyatlama sistemine gidildiği görüldü.

FİYATLAMA DEĞİŞTİ!

Ulusal Süt Konseyi tarafından yapılan açıklamaya göre yüzde 3,6 yağ ve yüzde 3,2 protein içeriğine sahip çip inek sütünün tavsiye fiyatının çiğ süt destek primi hariç net 7,50 TL olacağını duyurdu. Bu fiyat içerisinde üreticilerin çiğ süt destek primleri olmayacak. Bunun olmadığı gibi soğutma, nakliye, ve diğer cari giderler de üretici tarafından karşılanması durumunda üreticiye ayrıca bir ödeme yapılacak. Bu şekilde 7,50 TL olarak açıklanan çiğ süt fiyatı çok daha yukarılara çıkabilecek.

MARKETLERDE SÜT, PEYNİR VE YOĞURT FİYATLARINA ZAM GELİYOR!

Üreticiden çiğ sütü tahminen 10 TL’ye alacak olan işletmeler ise market raflarına gelene kadar ortaya çıkan maliyeti ve karlarını üzerine koyarak fiyat belirleyecekler. Bu da marketlerde süt fiyatlarının artması anlamına geliyor. Ayrıca peynir ve yoğurt gibi gıda ürünlerine de yeni zamlar gelecek. Şu anda ucuz zincir marketlerin kendi markaları olan 1 litre süt 13,50 TL’den satılıyor. Bu son zamla beraber bu fiyatın 15 TL’yi geçmesi bekleniyor. Zamlı fiyatların ise market raflarına Ekim ayının sonuna doğru yansıması bekleniyor.