Çanakkale Boğazı üzerindeki köprüde geçiş fiyatı ne olacak?
18 Mart tarihinde köprü kuleleri için yapılan temel atma töreni yapıldı. İsmi 1915 Çanakkale Köprüsü olan, Çanakkale Boğazı üzerine yapımı başlanan kuleden geçiş ücreti 15 Euro + KDV yani bugünkü kurla yaklaşık 85 TL olacağı belirtildi.
Yayınlanma:
Güncelleme:
18 Mart tarihinde köprü kuleleri için yapılan temel atma töreni yapıldı. İsmi 1915 Çanakkale Köprüsü olan, Çanakkale Boğazı üzerine yapımı başlanan kuleden geçiş ücreti 15 Euro + KDV yani bugünkü kurla yaklaşık 85 TL olacağı belirtildi.
18 Mart tarihinde törenini yapılan, köprü kulesi temelinin atıldığı ve kazıkları çakılan 1915 Çanakkale Köprüsü için 10 değişik ülkeden yaklaşık 2 milyar 265 milyon euro kredi finans kaynağı sağlandı.
Yapılan haberlere göre; ortaklık içinde Daelim - Limak - SK - Yapı Merkezi kuruluşları olan girişimin katkılarıyla şirket kuruldu. Şirketin ismi ise Çanakkale Otoyolu ve Köprüsü İşletme Yatırım A.Ş. olarak verildi.
Gerçekleştirilecek köprü projesi için, Çin ve Danimarka dahil geniş bir coğrafya ve çeşitlilikte ülkeden kredi kaynağı elde edildiğini açıklayan Limak Yatırım’ın Yönetim Kurulu Başkanlığını yapan Ebru Özdemir, alınan kredilerin ICBC, KSURE, Bank of China, Deutsche Bank gibi 17’si dış kaynaklı toplam olarak 24 adet banka üzerinden sağlandığını söyledi. Finansman olarak çok çeşitli bir yelpazede katılımcı olması, tarihi İpek Yolu'na benzetildi.
Köprünü açılış tarihi 18 Mart 2022 olacak!
Limak Holding’in Yönetim Kurulu Başkanlığını yöneten Nihat Özdemir, köprünün küresel ölçekte kule açıklığı ve kule yüksekliği en uzun yapı olacağını, 30 bin adet vasıta geçiş garantisi olduğunu, bu sayıya ulaşmanın fazla zaman almayacağını açıkladı. Geçiş ücretinin ise 15 Euro + KDV olacağını belirten Özdemir, projenin Mart 2022 tarihinde bitirilmesini öngördüklerini söyledi. Uygulanacak modelin yap - işlet - devret (YİD) olacağını ve proje bitim tarihini daha öne çekmeye çalışacaklarını ifade etti. Hali hazırda çalışan işçi sayısının 1000 adet olduğunu ancak bu işçi sayısının 10.000'ler seviyesine çıkmasını beklediklerini söyledi.
Yapı Merkezi’nin Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüten Başar Arıoğlu tarafından yapılan açıklamada ise, yurtdışı talebin beklentinin üstünde olduğuna ve proje bitiminde İstanbul ve Çanakkale arasının yaklaşık olarak 2,5 saat gibi bir sürede alınacağına yer verildi. Arıoğlu, yapılacak köprünün yakınlarındaki arsa fiyatlarının iki katına çıkacağını belirtti. Araştırma şirketi Deloitte'e yaptırılan çalışmaya göre ise, proje bitiminde 15 yıllık bir sürede ülke ekonomisine katkının 16 milyar euro olacağı ifade edildi.
Gündem