Çevre Bakanlığı'ndan Sıfır Atık'ta yeni aşama açıklaması!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Türkiye Çevre Ajansı’nın (TÜÇA) yürüttüğü Depozito Yönetim Sistemi’nin tanıtım toplantısı, pilot il seçilen Sakarya’da Orhangazi Kültür Merkezi’nde yapıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Sakarya Valisi Rahmi Doğan, Sakarya milletvekilleri, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcıları Fatma Varank, Ömer Bulut, TÜÇA Başkanı Ferhat Pirinççi, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken’in katıldığı toplantıda konuştu. Bakan Kurum, Ulusal Depozito Yönetim Sistemi’nin Türkiye’nin doğasına, ekonomisine, yatırım ortamına, teknolojik gelişimine, üretim ve istihdamına çok büyük katkılar sunacağını söyledi.
“İNSANLIĞA SIFIR ATIK HAREKETİ’Nİ ARMAĞAN ETTİK”
Bakan Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, Emine Erdoğan Hanımefendi’nin öncülüğünde, çevreyi korumak için önemli adımlar attıklarını kaydetti: Bugün Türkiye Cumhuriyeti, çevre ve doğa koruma konularında 7 kıtada iz bırakan bir ülkedir. İnsanlığa Sıfır Atık Hareketi’ni armağan eden bir devlettir. Sıfır Atık Hareketi’mizin küresel ölçekte geldiği aşama, çevre konusundaki çabalarımızın bir özeti, sabırla örülen başarımızın da en büyük ispatıdır. Bugün tanıttığımız Depozito Yönetim Sistemimiz de 2017 yılında başlattığımız Sıfır Atık Hareketimizin, 2025 yılından geleceğe uzanan en önemli adımıdır.
GERİ KAZANIM SİSTEMİNDE TÜÇA, TOBB VE TESK ORTAKLIĞI
Bakan Kurum, Türkiye’de her yıl yaklaşık 35 milyon ton ağırlığında katı atık ortaya çıktığını, bu atıkların yüzde 25’ini ise içecek ambalajları oluşturduğunu söyledi. Bu atıkları dönüştürmek için, Türkiye Çevre Ajansı’nı kurduklarını ifade eden Bakan Kurum, “Depozito Yönetim Sistemi için gerekli altyapı çalışmalarına hızlıca başlattık. İçecek ambalajlarının tescil sürecini titizlikle yürüttük. Her şişede barkod uygulamasını yaygınlaştırıp zorunlu hale getirdik. Saha operasyonlarını yönetmek için kurumlar, sektör birlikleri, perakendeciler ve sanayicimizle ortak istişareler yaptık. TÜÇA, TOBB ve TESK ile geri kazanım sisteminin saha yönetiminin temellerini hep birlikte attık. Şimdiye kadar tüm süreç hızlı, kesintisiz ve rasyonel adımlarla yürüdü ve bugünlere geldi” diye konuştu.
“SAKARYA’DA 1,5 AYDA 100 TON ATIK CAM TOPLADIK”
Bakan Kurum, depozito sistemiyle geri kazanımın önemini örneklerle açıkladı: 1 ton atık camın geri dönüşümüyle havamız yüzde 20, suyumuz ise yüzde 50 oranında daha az kirleniyor. Çünkü 1 ton atık camı dönüştürdüğümüzde yüzde 30 hammadde tasarrufu sağlıyoruz. Bugün Avrupa ülkelerinde atık cam şişe geri dönüşüm toplanma oranı ortalama yüzde 80. Ülkemizde bu oran yüzde 3’te. İnşallah bu sistemimizle birlikte AB mutabakatıyla zorunlu hale getirdiği bir işi de başarmış oluyoruz. Fabrikalarımızın üretimde kullandığı cam kırıklarını şu anda ithal etmek zorunda kalıyoruz. Biz bu sistemle sadece Sakarya’da 1,5 ayda 100 ton atık cam topladık. Bütün Türkiye’de topladığımızda artık cam ithalatını bırakın, cam ihraç eder duruma geleceğiz. Aynı şey plastik ithali için de geçerli. Plastik atıklar başta otomotiv ve tekstil olmak üzere birçok sektörde zaruri bir girdi. Bu sistemle yılda 200 binden fazla pet şişeyi toplamayı hedefliyoruz, böylece atıklarımızı hammaddeye dönüştürerek, plastik ithalatının da önüne geçmiş olacağız.
