Dijitalleşen Toplumun Pazarlamasi

Son yıllarda adından sıkça bahsettiğimiz,çıkışı köklü bir geçmişe dayanmayan önemli bir sektörden bahs
Dijitalleşen Toplumun Pazarlamasi

Son yıllarda adından sıkça bahsettiğimiz,çıkışı köklü bir geçmişe dayanmayan önemli bir sektörden bahs

Son yıllarda adından sıkça bahsettiğimiz,çıkışı köklü bir geçmişe dayanmayan önemli bir sektörden bahsedeceğiz.Teknoloji ve bilimin gelişmesi ile beraber yaygın olarak kullanılan ve gelişen,aynı zamanda da birçok iş sektörünün önüne geçtiğini ifade edebileceğimiz bu sektör dijital pazarlama sektörüdür.Daha detaylı inceleyecek olursak;


DİJİTAL PAZARLAMA NEDİR?



Bir marka veya işi bilinen pazarlama yöntemlerinden uzak olarak internet,mobil ve interaktif platformları kullanarak desteklemek veya tanıtmak olarak açıklayabiliriz.Bilinen pazarlama yöntemlerinden kasıt ise TV,radyo,dergi gibi medyadan uzak platformlardır.Velhasıl uzun akademik açıklamalara gerek duyulmayacak kadar net bir konudur.


ADI GEÇEN SEKTÖRÜN ELEMENTLERİ NELERDİR?



SEO: Search Engine Optimization:
Kuralları ve yöntemleri sıkça değişebilen bu kategoriyi meslek edinen kişilerin arama motorlarını sıkça takip etmesi gerektiğini söylemek yanlış olmaz.Sebebine gelirsek;geçmişte arama motorlarının sevdiği bir yapı, bugün sevmediği bir yapıya dönüşebiliyor.İşte tam da bu yüzden takip olayı önemlidir.Dijital pazarlama sektöründe SEO'nun zorluğu bu sebepten ileri gelir.Ciddi bir kod bilgisi,analitik zeka ve yazılım bilgisi gerektirir.
SEM: Search Engine Marketing:
En büyük dijital pazarlama aracı denebilir.Halk dilinde "paralı reklamlar" olarak da anılır.Google'da bir arama yaptığınızda ilk çıkan sonuçlar ya da yan taraftaki sonuçlar,Google'ın adwords reklamlarıdır. Bunu sağlayan grup ise SEM'dir.Bu sahayı kullanabilmek de ciddi bir uzmanlık gerektirir.
SMM: Social Media Marketing:
Markalar ilk zamanlar sosyal medyaya girmeye çekindiler ama sonrasında girmeyen kalmadı.Bu da 2006 yılında Facebook ile artış gösterdi. Sponsorlu reklamları görmeye başladık zamanla ve böylelikle dijital pazarlama kendisine bir yeni alan daha eklemiş oldu.


DİJİTAL PAZARLAMANIN GELECEĞİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER!



1-Kullanıcı Sayısı Artışı :2000’li senelerde internet kullanıcısı yedi yüz milyonken günümüzde bu sayı üç milyara çıkmış bulunuyor.Bu da internet kullanımı ile sektörün yeni kullanıcılar elde etmesini sağlamış bulunuyor.
2-Kullanıcıların İnternet Üzerindeki Geçirdiği Sürenin Artışı:2000’li senelerde bir internet kullanıcısının internette geçirdiği ortalama süre günlük kırk dakika gibi bir süreyken günümüzde iki yüz elli dakika civarındadır.Bu toplumun dijitalleştiğinin bir göstergesidir.Bu sebeple de dijitalleşen bir toplumda dijital pazarlama vazgeçilmez bir yer edinmiş oluyor.
3-Veriler ve Optimizasyon:Dijital pazarlama çalışmalarının ölçülebilir verileri olması ve optimize edilebilir olması offline pazarlama çalışmalara göre çok cazip bir hal almıştır.
4-Rekabet Ortamı:Dijital pazarlama ortamının yaygınlaşması ile yönelim artmıştır.Tam da bu sebeple rekabet ortamı hızla artarak 2000’li senelerde yaklaşık üç milyon web sayfası varken günümüzde yaklaşık yedi yüz milyona ulaşmıştır.


DİJİTAL PAZARLAMANIN ON ALTIN KURALI



⦁ Müşterinizi sevin, rakibinizi sayın!
⦁ Değişime duyarlı, dönüşüme hazır olun!
⦁ Markanızı koruyun, kim olduğunuz hakkında net olun!
⦁ Müşteriler farklı farklıdır!
⦁ Daima uygun fiyata iyi bir hizmet paketi sunun!
⦁ Daima ulaşılabilecek yerde olun!
⦁ Müşteri kazanın, onları koruyun, büyütün!
⦁ Yaptığınız iş ‘hizmet’ ile ilgilidir!
⦁ İş süreçlerini her zaman geliştirin!
⦁ Bilgi toplayın ama karar verirken aklınızı kullanın!
DİJİTAL PAZARLAMANIN AVANTAJLARI
⦁ Maliyetleri düşer.
⦁ Reklam ile daha fazla kişiye ulaşılmakta.
⦁ Coğrafi engeller karşımıza çıkmazlar.
⦁ Her an ulaşılabilirdir.
⦁ Rahat analizlerle stratejiler geliştirmek kolaydır.


GELENEKSEL PAZARLAMA MI DİJİTAL PAZARLAMA MI?



Pazarlama departmanlarının en temel amacı tüketiciler için kalıcı bir marka olmaktır.Başlarda dijital pazarlama yalnızca geleneksel pazarlamaya yardımcı olarak ortaya çıkmış olmakla birlikte hızla pazarlamanın temeli haline gelmiştir.Bunun sebebi internetin daha sık kullanılır hale gelmesidir.Sonuç itibari ile birbirinden ayrı düşünülememekle beraber dijital pazarlama geleneksel pazarlamaya kıyasla çok daha aktif kullanılmaktadır.