Dünyaca Ünlü Dahi Stephen Hawking Hayatını Kaybetti

Stephen William Hawking, 8 Ocak 1942 de İngiltere’nin Oxford kentinde dünyaya geldi. İlköğretimini tamamlayan St Albans okulunda tamamlayan Hawking, buradan mezun olduktan sonra Oxford Kolejine geri döndü.
Dünyaca Ünlü Dahi Stephen Hawking Hayatını Kaybetti

Stephen William Hawking, 8 Ocak 1942 de İngiltere’nin Oxford kentinde dünyaya geldi. İlköğretimini tamamlayan St Albans okulunda tamamlayan Hawking, buradan mezun olduktan sonra Oxford Kolejine geri döndü.

İngiliz fizikçi, evrenbilimci, yazar Stephen Hawking ailesi tarafından yapılan açıklamaya göre Cambridge'deki evinde bu sabaha karşı yaşamını yitiren Hawking 76 yaşındaydı. 21 yaşında motor-nöron teşhisi koyulan ve bir iki yıl içerisinde hayatını kaybedeceğini söyleyen Hawking geçen yıl BBC’ye verdiği röportajda 75 yaşına kadar yaşayacağını hiç düşünmediğini, birikimini halen yansıtabildiği için kendisini şanslı hissettiğini dile getirmişti.

Dünyaca Ünlü Dahi Stephen Hawking Hayatını Kaybetti

Ünlü Dahinin Başarılarla Dolu Hikayesi


Stephen William Hawking, 8 Ocak 1942 de İngiltere’nin Oxford kentinde dünyaya geldi. İlköğretimini tamamlayan St Albans okulunda tamamlayan Hawking, buradan mezun olduktan sonra Oxford Kolejine geri döndü. Babasının tıpla ilgilenmesini istemesine rağmen o matematik okumak istedi ancak bulunduğu okulda matematik bölümü olmadığı için fizik alanında eğitimine devam etti. 21 yaşında tedavisi olmayan ALS hastalığına yakalandı. Bu hastalıkla birlikte Hawking tekerlekli sandalyeye mahkûm oldu. Ünlü bilim insanı, 1985 yılında sesini de yitirmişti ve yazılarını, sese dönüştürebilen bilgisayarı sayesinde sese dönüştürerek insanlarla iletişim kurabiliyordu. Ancak bu hastalık onun büyük başarılara imza atmasına engel olmadı. Kara delik ve kuantum teorisi üzerine ortaya attığı iddialar onu bugün en çok tanınan isimlerden biri yaptı. Fenomen olan ve milyonlarca satan kitabı Zamanın Kısa Tarihi ona asıl şöhreti getiren etmen olmuştu. Stephen Hawking, bilim dünyasında Albert Einstein'dan sonraki en büyük dahi olarak görülmekteydi.

Hawking’i Tekerlekli Sandalyeye Mahkûm Eden Hastalık!


Amyotrofik lateral skleroz (ALS) hastalığı kişinin motor nöronlarını zamanla öldüren, sinir sistemini felç eden ve tedavisi olmayan bir hastalıktır. Vücudu kullanmaya izin vermeyen bu hastalık beynin zihinsel faktörlerini durdurmamaktadır. Bu da Hawking’in öğrenmeye ve yeni fikirler üretmesine engel olmamıştır. Mahkûm olduğu tekerlekli sandalyeye yerleştirilen yazıları sese dönüştüren bilgisayarı sayesinde çevresindeki insanlarla iletişim kurabilen Hawking iletişim kurmak isteği zaman elindeki elektronik aleti sıkarak, sandalyesindeki özel bilgisayarının ekranına 10 kelime sıralayabiliyordu.

Yapay Zekâ ve Uzaylılar Hakkındaki Şaşırtan Teorileri


Hawking’in yapay zekaya dair tereddütleri vardı. Bir konuşmasında, “Medeniyetimizin en kötü olayı yapay zekâ, sonumuz olabilir” açıklamasında bulunmuştu. Ayrıca Hawking uzaylıların varlığına inanıyordu. 008 yılında NASA'nın 50. Yıldönümü kutlamasında bu konuya dair fikirlerini çevresindekiler ile paylaşmıştı.