İtalya'da yer alan Vezüv Yanardağı aynı zamanda doğal bir felaket ile bir toplumun nasıl bir onda yok olabileceğinin de son derece önemli bir kanıtı olarak kabul ediliyor.
M.Ö. 79 yılında yaşanan patlamanın Pompei kentini tamamen yok ettiğini inanılırken yanardağ en son 1944 yılında patlamıştı. Yanardağın çevresinde 6 milyon insan yaşıyor.
ABD'nin Washington eyaletinde Seattle şehri yakınında yer alan Rainer Yanardağı en son 1984 yılında faaliyete geçti. Yanardağın etki alanında 2 milyon insan yaşıyor.
Amerika'nın Alaska eyaletinde yer alan Novarupta Yanardağı en son 1912 yılında faaliyete geçmişti. O dönemde 20. yüzyılın en büyük felaketi olarak tanımlanan patlama sonrasında oluşan sülfür ve kül bulutları büyük bir alanı etkisi altına almış çeşitli sağlık sorunları oluşturmuştu.
En son 1991 senesinde aktif hale gelen Filipinler'in Luzon Adası'ndaki Pinatubo Yanardağı 722 kişinin hayatını kaybetmesine neden olmuştu. Yanardağın çevresinde 21 milyon kişi yaşıyor.
Yakın gelecekte yeniden aktif hale gelmesi beklenen ABD'nin Washington eyaletinin güneyindeki St. Helens Yanardağı en son aktif hale geldiğinde 518 kilometrelik bir alanı tamamen yok etmişti.
2017 yılında yaşanan patlama ile tüm dünyanın gündemine oturan Endonezya'nın Bali Adası'ndaki Agung Yanardağı etrafında 4 milyon kişi yaşıyor.
Adı Japonya ile özdeşleyen Fuji Yanardağı en son 1707 yılında faaliyete geçmişti. 2011 senesinde Japonya'da yaşanan deprem nedeni ile yanardağın harekete geçme riski yükseldi. Yanardağın yakın çevresinde 25 milyon kişi yaşıyor.
Endonezya'da yer alan aktif yanardağlar arasında bulunan Merapi Yanardağı yakın çevresinde 24 milyon insan yaşıyor.
Merapi Yanardağı pasif durumdayken ise bu şekilde görünüyor...