İzmir Depremi Gözleri Kentsel Dönüşüme Çevirdi

İzmir'de meydana gelen 6.2 şiddetindeki deprem bir kere daha insanları deprem gerçeği ile karşı karşıya bırakarak gözleri kentsel dönüşüme çevirdi.
İzmir Depremi Gözleri Kentsel Dönüşüme Çevirdi

İzmir'de meydana gelen 6.2 şiddetindeki deprem bir kere daha insanları deprem gerçeği ile karşı karşıya bırakarak gözleri kentsel dönüşüme çevirdi.

Çarpık kentleşmenin en yoğun olarak yaşandığı ve pek çok ilçesinde hala gecekonduların yer aldığı yapılaşmanın bulunduğu İzmir'de emlak fiyatlarının çok yüksek olması nedeni ile ne yazık ki kentsel dönüşüm bir türlü hayata geçirilemiyor. Özellikle de hem şehirler arası otobüs terminalinin yakın olması hem de yakın çevresinde pek çok alışveriş merkezinin bulunduğu Altındağ, Yeşilova ve Çamdibi gibi bölgelerde kentsel dönüşümü sorunu bir türlü çözülemiyor.



İzmir'de Kentsel Dönüşüm Neden Başarısız Oluyor?


Aslında İzmir'in büyük bir bölümü . “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun” kapsamında kabul edildiği için kentsel dönüşümde büyük bir avantaja sahip. Ancak yetkililer bu hakların kullanımı konusunda çekimser kalıyor ve taşınmaz sahipleri de hak kaybı yaşayacakları endişesi ile kesinlikle kendilerine sunulan koşulları kabul etmiyor.


Zaten pek çok projede taşınmaz sahiplerine kendi sahip oldukları evden çok daha küçük evler sunuluyor ve hatta daha küçük olacak bu konutlar için bir miktar borçlanacakları da söyleniyor. Yani durumu özetlemek gerekirse müteahhitler daha fazla para kazanmak isterken taşınmaz sahipleri de 3 kuruş arttırarak yaptıkları gecekonduları yok fiyatlar ile elden çıkarmak istemiyor.



Acilen Önlem Alınmalı!


Yaşanan deprem İzmir'in içinde olduğu durumu bir kere daha gözler önüne sererken aslında insanlara da ellerini çabuk tutmaları gerektiğini hatırlattı. İzmir'de pek çok yapı depreme dayanıksız olarak inşa edilirken yine sokak aralarının mahallelerde son derece dar olması da olası bir deprem anında ekiplerin arama kurtarma çalışmaları yapmalarını imkansız hale getirecek gibi görünüyor. Yine evlerin aralıksız olarak yan yana dizilmesi de şiddetli bir deprem yaşanması durumunda can kayıplarını yükseltecek büyük bir risk anlamı taşınıyor. Çünkü depremden sonra oluşacak enkazda yaşanacak olan bir yangının diğer evlere de sıçrama riski büyüyor. Bu nedenle İzmir'de tarafların ellerini taşın altına sokarak bir an önce kentsel dönüşüm projelerini hayata geçirmeleri gerekiyor.