Kentsel Dönüşüm İçin Vakit Daralıyor

Kentsel dönüşüm son günlerde oldukça fazla tercih edilen toplu konutlandırma yöntemlerinden bir tanesi denilebilir.
Kentsel Dönüşüm İçin Vakit Daralıyor

Kentsel dönüşüm son günlerde oldukça fazla tercih edilen toplu konutlandırma yöntemlerinden bir tanesi denilebilir.



Kolay ve hızlı konut inşa etme yöntemlerinden biri olan kentsel dönüşüm sayesinde insanlar, yıkılmak üzere olan, yıkılmış olan ya da yenilenmeye ihtiyaç duyulan konutlara normalden daha kolay bir şekilde ulaşabiliyor ve geri aldıkları binalar hiç kullanılmamış, en son mimari imkanlarla inşa edilmiş oluyor. En önemlisi de eğer deprem ve benzeri gibi durumlarda sokaklar, binalar ve benzeri yapılar olması gerektiği gibi güvenilir altyapılarla örülmediğinden, kolaylıkla zarar görüp yıkılabiliyor. İşte bu durumlarda en çok ihtiyaç duyulan çözümlerden birisi kentsel dönüşümdür.

Ülkemizde Manisa ve İzmir’ de ardarda yaşanan depremler kentsel dönüşüm projelerini tekrar gündeme getirmiş durumda. İzmir’ de zarar gören bölgelerin genel bir değerlendirmesi yapıldığında İzmir’ in yüzde 85’ lik bir oranının kentsel dönüşüme ihtiyaç duyduğu ortaya çıkıyor. Bunun ortaya çıkmasına karşın İzmir’ de kentsel dönüşüm çalışmaları oldukça yavaş bir şekilde ilerliyor ve buradaki vatandaşların da kentsel dönüşüm konusunda haklı olarak biraz daha kendilerini geri çektikmeleri kaçınılmaz oluyor.

Palandöken İnşaat’ ın Yönetim Kurulu Başkanı Binali Ünal’ ın yaptığı açıklamada İzmir’ de yaşanan ve yaşanılabilecek deprem vakalarını göz önünde bulundurarak kentsel dönüşüm konusunda İzmir’ in olabildiğince hızlı olmasının en sağlıklısı olacağını söyledi. İzmir’ in vakit harcama ya da kaybetme gibi bir şansının olmadığının da özellikle altını çizerek uyarıda bulundu. Ayrıca Ünal, İzmir’ in gereken her bölgesinde değil belirli bölgelerde kentsel dönüşüm yapıldığını da belirtti. 2000’ li senelerden önce yapılan binaların birçoğunun deprem riski taşıdığını söyleyen Binali Ünal, İzmir’ in olabilecek herhangi bir depreme hiç hazırlıklı olmadıklarını ve bu konudaki bürokratik sorun ve engellerin de kaldırılması gerektiğini söyledi.