Kentsel Dönüşümden Kira Yardımı Nasıl Alınır?

Kentsel dönüşüme giren taşınmazlarda oturan kat malikleri ile kiracılara belirli süreli kira yardımı hakkı tanınmaktadır.
Kentsel Dönüşümden Kira Yardımı Nasıl Alınır?

Kentsel dönüşüme giren taşınmazlarda oturan kat malikleri ile kiracılara belirli süreli kira yardımı hakkı tanınmaktadır.

Bu yardım sayesinde taşınan kişilerin mağdur olmalarının önüne geçilmekte ve kentsel dönüşüm anlaşmalarının daha kolay yapılması amaçlanmaktadır. Kentsel dönüşümde kiracılara kira yardımı ise sadece taşınma masraflarına yardımcı olmak adına bir kerelik taşınma esnasında yapılmaktadır. Taşınmaz sahiplerine ise 18 ay boyunca kira yardımı düzenli olarak yapılır. Peki, kentsel dönüşümden kira yardımı nasıl alınır?

Kentsel Dönüşümde Kira Yardımı Nasıl Alınır?



Kentsel dönüşüm kira yardımı başvurusu için riskli yapı raporu alınan taşınmazın yer aldığı ildeki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na başvuruda bulunarak kira yardımı başvuru formu doldurmaları yeterlidir. Kentsel dönüşüm kira yardımı başvuru evrakları şunlardır;



    • Islak imzalı kentsel dönüşüm başvuru dilekçesi,








    • Nüfus cüzdanının fotokopisi,








    • Yetkililer tarafından onaylanan riskli yapı tespit raporu,








    • Taşınmazın tapusu ve güncel tapu kaydı,








    • Riskli yapı tespit raporu ile aynı adresi gösteren fatura,








    • Islak imzalı ve mühürlü yıkılan yapılar formu,








    • Ziraat Bankasından hak sahibine ya da vekili adına açılan vadesiz TL hesap cüzdanı.





Çevre ve Şehircilik Bakanlığı departmanı tarafından yapılan değerlendirmenin ardından uygun bulunan kişilere kira yardımı onayı verilmektedir. Kira yardımı en fazla 18 aya kadar yapılmakta olup kiracılar için ise kira yardımı sadece bir seferlik taşınırken yapılır. Bu noktada dikkat edilmesi gereken hususlardan biride kişinin faiz desteği ya da kira yardımı haklarından birini kullanabilecek olmasıdır. Yani kişinin kira yardımı alması durumunda kentsel dönüşüm faiz destekli kredi hakkından yararlanmasına izin verilmemektedir. Bu nedenle kişinin başvuruda bulunmadan önce hangi haktan yararlanmak istediğine karar vermesi gerekir.