Memurlara yarı zamanlı çalışma hakkı resmen geldi!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından dün gerçekleştirilen kabine toplantısı sonrasında önemli açıklamalara yer verilmişti. Yapılan açıklamalarda çocuğu olan memurlar için yarı zamanlı çalışma hakkı tanınacağı ifade edilmişti. Bugün de 18 Temmuz tarihinde yayımlanan Resmi Gazete kararları kapsamında memurlara yarı zamanlı çalışma hakkı tanındığı ifade edildi.
MEMURLARA YARI ZAMANLI ÇALIŞMA HAKKI TANINDI!
Kamuda yarı zamanlı çalışma hakkı tanınması hakkında Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklamalar şu şekildeydi;
"Kadın ve erkeklere tanınan doğum sonrası yarı zamanlı çalışma hakkını yürürlüğe alıyoruz. Bugün yayınlayacağımız kanun ile memurlar doğumdan ilk öğretim yıllarına kadar yarı zamanlı çalışma hakkına sahip olacak."
KAMU ÇALIŞANLARINA MÜJDE!
Resmi Gazete üzerinden yayımlanan kararlar kapsamında analık hakkı ve yarı zamanlı çalışma hakkı şu ifadeler ile paylaşıldı;
Analık izni hakkı
MADDE 5 – (1) Kadın işçinin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı haftalık süre için çalıştırılmaması esastır.
(2) Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye iki hafta süre eklenir. Ancak, sağlık durumunun uygun olduğunun doktor raporuyla belgelendirilmesi hâlinde kadın işçi isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir.
(3) Kadın işçinin erken doğum yapması hâlinde ise doğumdan önce kullanamadığı çalıştırılmayacak süreler, doğum sonrası sürelere eklenmek suretiyle kullandırılır.
(4) Doğumda veya doğum sonrasında annenin ölümü hâlinde, doğum sonrası kullanılamayan süreler babaya kullandırılır.
(5) Üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen eşlerden birine veya evlat edinen işçiye, çocuğun aileye fiilen teslim edildiği tarihten itibaren sekiz hafta analık izni kullandırılır.
(6) Analık izninde belirtilen süreler, işçinin sağlık durumuna ve işin özelliğine göre doğumdan önce ve sonra gerekirse artırılabilir. Bu süreler doktor raporu ile belirtilir.
Çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin hakkı
MADDE 6 – (1) Analık izninin bitiminden itibaren çocuğunun bakımı ve yetiştirilmesi amacıyla ve çocuğun hayatta olması kaydıyla kadın işçi ile üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen kadın veya erkek işçilere istekleri hâlinde birinci doğumda altmış gün, ikinci doğumda yüz yirmi gün, sonraki doğumlarda ise yüz seksen gün süreyle haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin verilir.
(2) Çoğul doğum hâlinde bu sürelere otuzar gün eklenir.
(3) Çocuğun engelli doğduğunun doktor raporu ile belgelendirilmesi hâlinde bu süre üç yüz altmış gün olarak uygulanır.
(4) Ücretsiz izinden yararlanan kadın işçiye, bir yaşından küçük çocuğunu emzirmesi için günde toplam bir buçuk saat olan süt izni uygulanmaz.
Altı aya kadar ücretsiz izin hakkı
MADDE 7 – (1) Kadın işçiye, analık izninin bitiminden itibaren isteği hâlinde altı aya kadar ücretsiz izin verilir.
(2) Ücretsiz izin, üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinme hâlinde eşlerden birine veya evlat edinene verilir.
(3) Bu maddede belirtilen ücretsiz izin süresi, yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmaz.
