Muş'ta Kentsel Dönüşüm Bu Yıl Tamamlanacak

2015 yılında başlayan kentsel dönüşüm uygulamasında sona geliniyor. TOKİ tarafından uygulamaya konulan proje; 11,2 hektarlık alanda 715 konut ve 115 işyeri ve 1 camiiyi kapsıyor.
Muş'ta Kentsel Dönüşüm Bu Yıl Tamamlanacak

2015 yılında başlayan kentsel dönüşüm uygulamasında sona geliniyor. TOKİ tarafından uygulamaya konulan proje; 11,2 hektarlık alanda 715 konut ve 115 işyeri ve 1 camiiyi kapsıyor.

2015 yılında Muş’un Merkez Kale Mahallesinde başlatılan kentsel dönüşüm uygulamasında son adımlar tamamlandı. TOKİ’nin uygulamaya koyduğu proje; 11,2 hektarlık alanda 715 konut ve 115 işyeri ve 1 camiiyi kapsıyor.

Toplu Konut İdaresi( TOKİ) ile Belediye arasındaki anlaşma gereği, konutların ihalesi 8 Eylül 2014’te gerçekleştirilmişti. Kale halkı ve TOKİ-Belediye arasında, proje alanında konut karşılığı anlaşma sağlanıp, taşınmazlarının yıkımı ve hak sahiplerine kira yardımı kararı alınmıştı.

Proje, 269 konut ve 42 işyeri karşılığı yüzde 85’lik yüksek bir katılım oranıyla gerçekleşmişti. Yüzde 15’lik kısıma ise kamulaştırma kapsamında mahkemenin belirlediği bedeller ödenmişti.TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan gecekondu tarzı bu kentsel dönüşümü gerçekleştirirken öncelikli hedeflerinin , tarihi ve kültürel mozaiğe zarar vermeden, tehdit oluşturan alanlardaki riskleri ortadan kaldırmak olduğunu ifade etti. Bu bağlamda, gecekondulaşmayı önleme amaçlı adım atılan projede, ‘Hacı Şerif Camii’, ‘Ulu Cami’ ve ‘Meryem Ana Ermeni Kilisesi’ nin etrafına yüksek konutlar yerleştirilmedi.

Projeyle, afet riski taşıyan köhneleşmiş konut ve işyerlerinin yerine, şehrin tarihi ve kültürel dokusunu koruyan daha modern ve sağlıklı yapılar oluşturulduğunu söyleyen Belediye Başkanı Feyat Asya şunları söyledi:

“2015 yılında inşaat çalışmalarının başlatıldığı kentsel dönüşüm projesinin fiziki gerçekleşmesi tamamlanma aşamasına geldi. İlk defa kent merkezinde uygulanan projenin bundan sonra yapılacak kentsel dönüşüm projelerine örnek olmasını umut ederek gerekli hassasiyetin gösterilmesini istedik. İçinde yaşanmayacak hale gelmiş evlerin kentsel dönüşüm projesi kapsamında daha güzel, daha sağlam ve daha modern hale gelmesinden mutluluk duyuyoruz. Çevre düzenleme çalışmalarının tamamlanması ile birlikte halkımızın daha rahat bir yaşam sürebileceği bir yaşam alanı olacağını umut ediyoruz. Bu yıl sonuna kadar bütün inşaat çalışmaları tamamlanacak. Daha sonra hak sahiplerini belirlemek üzere kura çekimleri yapılacak. Bu işlemlerin ardından vatandaşlarımız huzur içinde yeni evlerine girecekler.