Nedir Bu Bitcoin?

2008 yılından bu yana varolan bu yeni para birimi esasen yükseliş rekorları kırdığı son 2 yıldır dünya günde
Nedir Bu Bitcoin?

2008 yılından bu yana varolan bu yeni para birimi esasen yükseliş rekorları kırdığı son 2 yıldır dünya günde

2008 yılından bu yana varolan bu yeni para birimi esasen yükseliş rekorları kırdığı son 2 yıldır dünya gündemini alt üst ediyor. Bu yeni nesil para birimi - ödeme aracı hakkında edilmedik spekülasyon, hakkında atılmamış iddia kalmadı. Ancak tüm bunlar Bitcoin'in popularitesini düşürmedi. Öyle ki artık devletlerin de öncelikli gündem maddesi haline geldi. Peki nedir bu Bitcoin tam olarak? Bitcoin, Satoshi Nakamoto tarafından proje bazlı hayatımıza sokulmuş, devlet gibi aygıt ya da kurumlarla teması olmayan, buna rağmen ulusal para birimleriyle alıp satabileceğiniz bir elektronik para birimidir. Bu para biriminin kısaltması BTC'dir.



Bitcoin Üretmek Ne Demektir?


Bitcoin üretim işine bitcoin madenciliği deniyor. Bu işlemi yaparak Bitcoin de elde edebiliyorsunuz. Fakat Bitcoin üretmenin (madencilik) nedeni elbette ki yalnızca Bitcoin sahibi olmak değil. Herhangi bir merkezden denetlenemeyen bu sistemin işlerliğini sağlamak, güvenlik açıklarını bertaraf etmek, dünyanın her yerindeki ağı birbirine bağlamak ve eşleştirmek için Bitcoin'de madencilik faaliyeti bu dijital para biriminin devamlılığı açısından bir zorunluluktur. Bu faaliyeti yürütenlere madenci deniyor. Madenciler bu faaliyeti yürüttükleri için belirli karşılıklar alıyorlor. Bitcoin madenciliğine girişebilmeniz için bu sisteme çok hakim ve sıradan sistemlerden onlarca kat yüksek hızda çalışan bilgisayar sistemlerine ve donanıma sahip olmanız gerekiyor. Madencilik (Bitcoin üretimi) işi her geçen gün gittikçe daha da zor hale gelmektedir. Bu duruma neden olan başlıca faktör, yeni madencilerin git gide daha yüksek donanımda bilgisayarlarla madencilik işine girişmeleridir. Bitcoin mekanizması, yeni madencilerin sisteme entegre olmasıyla hızla yeni Bitcoin'lerin üretilip sisteme entegre edilmesine engel olmak için coin üretim sürecini otomatik olarak zorlaştırmaktadır. Bu dijital para kurucuları tarafından maksimum 21 milyon Bitcoin üretilecek şekilde tasarlanmıştır ve bu sayının üzerine çıkmak imkansızdır. Sistem 21 milyonu gördüğünde üretim tamamen duracaktır.



Nasıl Kullanılır?


Bu sisteme dahil olabilmek için sanal bir cüzdan oluşturmanız gerekiyor. Cüzdanı bilgisayarınızda, telefonunuzda oluşturup kullanabiliyorsunuz. Bitcoin cüzdanına kimlik bilgilerinizi vermek gibi şart koşulmuş da değil. Bitcoin cüzdanınız üzerinden alım satım yapabilir, coinlerinizi alışverişlerinizde kullanabilirsiniz. Bu al sat ya da transfer, takas işlemlerini yapabileceğiniz mağazalar bulunuyor. Üstelik tüm bunların üzerine bir de Paypal da Bitcoin'i kendisine entegre edip, bir ödeme aracı olarak sistemine dahil etti. Bu demek oluyor ki Paypal üzerinden Bitcon'lerinizi kullanabilirsiniz.



Bitcoin’in Olumlu - Olumsuz Yönleri Nelerdir?


Hiçbir devlete, kişi ya da şirkete bağlı veya onun tekelinde olmadığından Bitcoin'deki fiyat dalgalanmaları kişi veya şirketlerin kar spekülasyonlarına bağlı gerçekleşmiyor. (Bu durum, Bitcoin'de fiyat dalgalanmaları yaşanmadığı anlamı taşımıyor. Bitcoin'deki fiyat dalgalanmaları düşüş ve yükseliş trendinde sürekli yaşanan bir olgu ve de yatırımcısına kazanç getirdiği gibi zarar da ettirebiliyor.) Bitcoin'in sahibi ya da bağlı olduğu bir kişi veya kurum olmaması, hiç kimsenin - kurumun Bitcoin hesabınıza müdahale edemeyeği, hesabınızı blokaj koyamayacağı anlamına geliyor. Banka gibi resmi kurumlardaki hesap açılış süreçlerinden çok daha kısa şekilde Bitcoin hesabı açabilirsiniz. Bitcoin transferleriniz nedeniyle, Banka para transferlerine benzer EFT/Havale ücretleri ödemezsiniz. Olumsuz yönlerinden biri, coin gönderimlerinde alıcı ve gönderenin isim bilgileri gizli olabildiği için, çok çeşitli yasal olmayan transfere sebep olabilmesidir. Ayrıca kaybetmeniz halinde cüzdanınızı bulmasını isteyebileceğiniz bir kişi ya da kurum yoktur. Fiyat hareketleri aşırı dalgalı olabilen bir yapıya sahip olduğu için de yatırımcılarını çok kısa sürelerde zengin edebilir fakat yatırımcının hızlıca ciddi kayıplara uğramasına da sebep olabilir.