Oy kullanmak zorunlu mu, oy kullanmama cezası kaç TL'dir?

14 Mayıs Pazar günü yapılacak olan seçimlerde oy kullanmanın zorunlu olup olmadığı merak ediliyor. Oy kullanmanın bir zorunluluğu var mıdır? Oy kullanmayanlara ceza verilir mi?
Oy kullanmak zorunlu mu, oy kullanmama cezası kaç TL'dir?

Türkiye 14 Mayıs 2023 Pazar günü sandığa giderek 2023 Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimi'nde oy verecekler. Vatandaşlar bir sonraki dönem Türkiye'yi kimin yöneteceğine dair iradelerini sandıklara atacakları oylarla belirleyecekler. Bazı vatandaşlar ise seçimlerde oy kullanmayı düşünmeyebiliyor. Bu kişiler oy kullanmanın zorunlu olup olmadığını merak ediyorlar. Türkiye'de uygulanan seçim sisteminde oy vermek zorunlu mu? 

OY VERMEK ZORUNLU MU?

Oy kullanarak demokratik hakkını ve tercihini kullanmak bir vatandaşlık görevi olarak tanımlanmıştır. Dolayısıyla bu vatandaşlık görevini herkes yerine getirmek zorundadır. Oy kullanmak zorunlu bir eylemdir. Tüm vatandaşlar bu zorunlu yükümlülük neyi gerektiriyorsa ona göre hareket ederek oy vermek durumundadırlar. 

OY VERMEYENLERE CEZA VERİLECEK Mİ?

Türkiye'de oy kullanmamanın bir cezası bulunmaktadır. Yapılacak olan seçimleri planlayan ve uygulayan kurum olan Yüksek Seçim Kurulu (YSK) oy kullanmama durumunda uygulanacak olan cezai yaptırımlara da karar vermektedirler. Oy vermeyecek olan vatandaşlar tespit edilerek ceza verilebilecek. YSK'nın böyle bir uygulama yapma hakkı bulunmaktadır. Ceza ödemek durumunda kalmak istemeyenlerin 14 Mayıs'ta sandıklara giderek oy verme işlemini tamamlamaları gerekmektedir. 

CEZASI NE KADAR?

Oy kullanmama cezası YSK tarafından belirlenmektedir. 2023 oy kullanmama cezası hakkında şu ana kadar herhangi bir karar alınmamıştır. 2017 yılında oy kullanmama cezası 22 TL olarak uygulanıyordu. Ancak bu tutarın ne kadar arttırılacağının tespiti için YSK'nın karar alması gerekiyor. Bu karar alınıp oy kullanmayanlara cezai işlem yapılınca yazılan cezalar hakkında vatandaşlara bildirim yapılacak. Bu bildirimin ardından vatandaşlar vergi daireleri üzerinden veya PTT yoluyla bu cezayı ödeyebilecekler. Ancak genel uygulamaya göre bu cezalara pek önem verilmiyor. Devlet de tahsilat yolunda ısrarcı olmayarak zamanla cezalar siliniyor.