Konut projelerinde senetle satış dönemi başladı

Projeden konut satışlarında yeni dönem başladı. Kredi faiz oranları ve konut fiyatlarında yaşanan yükselişin ardından projelerde senetle satış dönemi geri döndü.
Konut projelerinde senetle satış dönemi başladı

Yükselen konut kredisi faiz oranları ve ev fiyatları sonrasında vatandaşlar yönlerini bir kere daha senetle satılan konut projelerine yönlendirdiler. Bankalara rekor oranda faiz ödemek istemeyen vatandaşlar ya beklemede kalmaya da ya senetle satılan projeleri tercih etmeye başladılar.

Yaşanan tercih değişikliği satış rakamlarına da yansıdı. TÜİK tarafından açıklanan resmi rakamlara göre ipotekli konut satışları rekor oranda azalırken senetle satışı içeren diğer satış türlerinde ise keskin bir yükseliş yaşandı. Vatandaşlar senetle satış yapan projelere yönelirken sıfır konut satışında senetle satış yapılan proje sayısı da arttı.

KREDİ FAİZ ORANLARI YÜKSELDİ, SENETLE KONUT SATIŞI PATLADI!

Yaşanan gelişmeleri değerlendiren Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı “Örneğin bugün aylık yüzde 3,1 üzerinden 1 milyon TL, 120 ay vade ile kredi çekilse aylık taksit ödemeleri 31 bin 815 TL seviyelerinde oluyor. Lakin bu seviyeler yüksek görünse de artan enflasyonda rakamların hızla gerilediği de unutulmamalı.

Hatta kredi faiz oranları düştüğünde yapılandırma ile daha düşük seviyelerde tekrar borçlanmak mümkün olabiliyor. Yeni projelendirilen veya inşaatları devam eden projelerde de her geçen gün maliyetler artıyor. Özellikle kredi faizlerinin yükselmesi sektörde ciddi bir nakit akışı sıkıntısına sebep oluyor” diyerek konut kredisi faiz oranlarının rekor kırması üzerine vatandaşın artık senetle konut satışına yöneldiğini belirtti.

Yabancılara konut satışında da düşüş yaşandığı dikkat çekerken 2023 senesinin aynı dönemine oranla yabancıya konut satışında yüzde 48'lik bir düşüş yaşandı. Özellikle de son dönemde Türkiye'de artan yabancı düşmanlığı nedeni ile satışların düştüğü iddia edilirken yine ülkemizde yaşam koşullarının ağırlaşması da yabancıların tercihlerini değiştirdi.

Genel Yayın Yönetmeni