2.el araba piyasasında satışlar durdu! Araç fiyatları düşecek mi?

Ekonomik olarak yaşanan dalgalanma, yükselen kredi faiz oranları ve araç fiyatları sonrasında beklendiği üzere otomobil piyasasında daralma başladı. Gözler araç fiyatlarında...
2.el araba piyasasında satışlar durdu!  Araç fiyatları düşecek mi?

İkinci el araç piyasasında satışlar durma noktasına gelirken bunun en önemli nedeni hem araç fiyatları hem de taşıt kredisi faiz oranlarında yaşanan yükseliş olarak gösterildi. Vatandaşlar acil ihtiyaç duysalar dahi araba almakta zorlanırken yükselen faiz oranları otomobil piyasasına büyük darbe vurdu.

Yükselen mevduat faiz oranları nedeni ile artık araç piyasası yatırım aracı olmaktan çıkarken yatırım amaçlı araba almak isteyen kişilerin sayısı büyük oranda azaldı. Buna ek olarak yaşanan yükseliş taşıt kredisi faiz oranlarına da sirayet edince ihtiyaç nedeni ile araba almak isteyen kişiler de süreçten olumsuz etkilenmişti. Talebin deyim yerindeyse bıçak gibi kesilmesi ile ikinci el araç satan otogaleriler günü siftahsız kapatmaya başladı.

İKİNCİ EL ARAÇ SATIŞINDA ORTALAMA GÜN 2 AYA ÇIKTI!

Yaşanan dalgalanma araç satış rakamlarına da yansıdı. Türkiye genelinde hizmet veren ilan sitelerinde satışa sunulan araç sayısı Nisan ayında 750 bin adet olarak açıklanırken bu sayı 1 milyon adet barajının üzerine çıktı. Yine yılbaşından önce ikinci el araç piyasasında ortalama araç bekleme süresi 15 gün olarak hesaplanırken bu süre 2 aya yükseldi.

arac-fiyatlari-1.jpg

İKİNCİ EL ARAÇ FİYATLARI DÜŞER Mİ, ARABA FİYATLARI UCUZLAYACAK MI?

Vatandaşlar araçlarını satmak için eski usul cam ilanları vermeye başladı ve arabalarının camına satılık ilanı yazmaya başladı. Yaklaşık 1,5 aydır aracını satmaya çalıştığını belirten Zafer Kıran, “İlk aracımı siteye koymuştum. Bir ay sonunda ikinci ay için site ücret talep etti. Bende bu yüzden eski sisteme dönerek aracımın camına ilan yapıştırdım. Bu şekilde arayan soran daha çok olmaya başladı. Ben yollarda da çok fazla görmeye başladım. İnsanlar bu şekilde aracı canlı görmüş oluyor ve ona göre numaradan arayabiliyorlar” şeklinde konuştu.

Araç fiyatları ise satışlar düşmesine rağmen yükselişe devam ediyor. Araç fiyatlarında yükseliş hız kesse de sürüyor. Yani aylık rekor zamlar yerini yüzde 3-5 gibi makul zamlara bırakmış durumda. Döviz kuru ve enflasyon rakamlarında düşüş yaşanmadan araç fiyatlarında da düşüş yaşanmayacağı belirtiliyor.

Genel Yayın Yönetmeni