Aidat zammı için kat maliklerinin onayı şart mıdır?

Apartmanlarda ve sitelerde yeniden aidat zamları sorun olmaya başladı. Kira fiyatlarını geçen aidatlar bazı sitelerde ev sahiplerini kendi evlerinde kiracı yaptı. Peki aidat zammı için kat maliklerinin ortak kararı şart mıdır?
Aidat zammı için kat maliklerinin onayı şart mıdır?

Yaşanan ekonomik koşullardan dolayı apartmanlarda ve sitelerde toplanan aidatlar yeterli gelmemeye başladı. Giderleri karşılamak için kat maliklerinden toplanan aidatlar ile yöneticiler giderleri karşılayamaz duruma geldiler. Bunun üzerine aidata yine ek zamlar yapılması gündeme geldi. Bazı apartman ve sitelerde yöneticiler kendi kararları ile aidat zamları yapıyorlar. Peki bunun yasal bir açıklaması var mı? Yasalar yöneticilere aidat zammı yapma hakkı veriyor mu?

AİDAT ZAMMI İÇİN YÖNETİCİNİN YETKİSİ VAR MI?

Apartmanlarda ve sitelerde aidatlar belirlenirken yıllık bütçe planlaması yapılmaktadır. Bu bütçe planlamasında yıl içerisinde yapılacak muhtemel harcamalar hesaplandıktan sonra çıkan tutar kat maliklerinin sayısına bölünmektedir. Bu da bir kat malikinin o yıl içerisinde ödemesi gereken aidat miktarı anlamına gelmektedir. Bu şekilde belirlenen aidatlar Kat Malikleri Genel Kurulu tarafından da onaylanarak yıllık plan dahilinde yürürlüğe girer.

MASRAFLAR ARTINCA YÖNETİCİLER AİDAT ZAMMI YAPIYORLAR!

Yapılan planlama her zaman tutmayabilir ve ek maliyetler oluşabilir. Bu durumda yöneticiler topladıkları aidatlar ile sadece masrafların bir kısmını karşılayabiliyorlar ve bir kısım masraf ödenemiyor. Böyle bir gelişme yaşanması durumunda yöneticiler genellikle aidat zammı kararı almaktadırlar. Ancak bu zamma genellikle kat malikleri karşı çıkmakta ve yöneticinin yetkisi olmadığını iddia etmektedirler.

YÖNETİCİLERİN AİDAT ZAMMI YAPMA VE EK AİDAT TOPLAMA YETKİSİ!

Kat mülkiyeti Kanunu’nun 35. maddesi topladığı aidatların masrafları karşılamaması durumunda yöneticilere tekrar aidat toplama yetkisi vermektedir. 37. maddede ise eğer Kat Malikleri Genel Kurulu’nda bir işletme projesi kabul edilmemişse yöneticilere işletme projesi yapma yetkisi verilmektedir. Bu da ek aidat toplama yetkisi anlamına gelmektedir.