Bakan Şimşek’ten Zorunlu Afet Sigortası açıklaması geldi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten son dakika Zorunlu Afet Sigortası açıklaması geldi. Bakan Şimşek, yaptığı açıklamasında yakın zamanda devreye alınacak sigortaya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. İşte sigortaya ilişkin merak edilenler..
Bakan Şimşek’ten Zorunlu Afet Sigortası açıklaması geldi

Bakan Şimşek, yaptığı açıklamasında deprem teminatı için binaların, diğer afetler için de taşınır mallar ile binaların teminat altına alınacağını, “Deprem teminatı için binalar, diğer afetler için ise binalar ve taşınır mallar teminat altına alınıyor” şeklinde ifade etti.

DASK 11,3 MİLYON POLİÇE KAPSAMINDA TEMİNAT SUNUYOR

Bakan ülkemizde 17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen Gölcük depremi sonrasında Doğal Afet Sigortaları Kurumu olan DASK’ın devreye girdiğini ifade etti. 2012 yılında Afet Sigortaları Kanunu ile son halini aldığını belirten Şimşek, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Kurulduğu günden bugüne kadar zorunlu deprem sigortasıyla sivil konutlara deprem afeti için teminat sunulurken son olarak 6 Şubat 2023'te gerçekleşen depremler kapsamında zorunlu deprem sigortası olan yaklaşık 500 bin hasarlı konut için 35 milyar lira hasar ödemesi gerçekleştirildi. 1 Haziran 2024 itibarıyla DASK, 11,3 milyon poliçe kapsamında deprem afetine ilişkin teminat sunuyor”

GÜNDEME GETİRDİ

Sadece ülkemizde değil, dünya genelinde de doğal kaynaklı afet sayısındaki artışın bütün dünyadaki hasarlarına dikkat çeken Şimşek, “Ayrıca, deprem afetinde bina üzerinde yıkıcı hasarlarla karşılaşılmakla birlikte diğer doğal afetlerde yapısı gereği konuttan ziyade konut içindeki taşınır mallarda hasar oluşuyor. Bu durum, depremin yanı sıra diğer doğa kaynaklı afetler bakımından da sigorta himayesinin zorunlu tutulmasını ve teminatın kapsamına konuta ek olarak konut içindeki taşınır malların da eklenmesini gündeme getirdi" ifadelerini kullandı.

ZAS’ın kısa süre içerisinde devreye alınacağını ifade eden Şimşek, sel, heyelan, fırtına, orman yangını, dolu ve çığ durumlarının da sigortaya dahil edileceğini belirtti. Haziran sonu gibi uygulanması beklenen sigortada köy alanlarının da kapsama alınacağı ifade edildi.