Boş daire asansör parası öder mi, istisnası var mı, ödeme yapmak zorunlu mu?

Apartmanda asansör parası çoğu zaman problem olabilmektedir. Peki apartmanda boş daireden asansör parası alınır mı? Boş daireden asansör parası alınmasına dair istisnai kural bulunur mu?
Boş daire asansör parası öder mi, istisnası var mı, ödeme yapmak zorunlu mu?

Apartman yönetimleri için asansör parası toplamak başlı başına bir meseledir. Giriş katında oturanlar asansör kullanmadıkları iddia ederek bu parayı ödemek istemeyebiliyorlar. Ara katlarda bulunanlar ise üst katlardan daha az asansör kullandıkları için onlardan daha az asansör parası ödemek istiyorlar. Dairesi boş olanlar ise hiç kullanım yapmadıkları için bu ödemeden sakınıyorlar. Tüm bu talepler karşısında bunalan yöneticilerin imdadına ise Kat Mülkiyeti Kanunu yetişiyor. 

ASANSÖR MASRAFI ORTAK GİDERDİR

Apartmanlarda ortak giderlere tüm kat maliklerinin katılması zorunludur. Asansör için yapılan masraf da ortak giderdir. Dolayısıyla herhangi bir kat maliki bir gerekçe ortaya koyarak asansör masrafını ödememezlik yapamazlar. Hatta asansör parasını ödemeyen kat malikleri hakkında yönetimlerin icra takibi başlatma yetkileri dahi bulunmaktadır. Bundan dolayı kimse kafasına göre hareket edemeyeceği için asansör masraflarına payına düşen miktarda katılmak durumundadır. 

Boş daireler de asansör masraflarında herhangi bir istisnaya sahip değildirler. Aksi yönde bir ortak karar yoksa boş daireler için de asansör parası ödenmesi zorunluluktur. Diğer kat malikleri hangi kurallara tabiyseler aynı kurallar eksiksiz bir şekilde boş daireler için de uygulanabilir. Yönetimler asansör parasını ödemeyen baş dairelerin kat maliklerinden bu parayı icra yoluyla tahsil edebilirler.

ASANSÖR MASRAFLARINDA İSTİSNA VAR MIDIR?

Asansör masraflarında genel geçer bir istisnai uygulama bulunmamaktadır. Ancak apartmanlardaki yönetimin işleyişini belirleyen yönetim planı burada çok kritik bir detaya sahiptir. Eğer yönetim planında boş dairelerin asansör masraflarına katılmayacağı şeklinde bir karar varsa o zaman boş dairelerden asansör parası alınamayacaktır. Bu kararlar yönetim planı oluşturulurken meydana getirilebildiği gibi Kat Malikleri Genel Kurulu'nda da alınan kararlarla da belirlenebilir.