Emlakçılara 100.000 TL ceza uyarısı!

Yetki belgesi olmadan emlak alım satımlarına yönelik Ticaret Bakanlığı son bir uyarıda bulundu. Emlak ilanı yayınlayanların kural dışı davranmaları durumunda 100.000 TL ceza verileceği açıklandı.
Emlakçılara 100.000 TL ceza uyarısı!

Türkiye’de emlak sektöründe pandemi sonrasında ciddi bir köpük oluştu. Bu oluşan köpük emlak piyasasını oldukça kötü etkiledi ve konut fiyatları o dönem aşırı yükseldi. Yapılan incelemede ise emlak alım satım platformlarında sahte ilanlarla fiyatların yükseldiği tespit edildi. Bunun üzerine Ticaret Bakanlığı yeni bir yönetmelik yayınlamış ve internetteki emlak ilanlarını belirli bir kurala bağlamıştı.

YETKİ BELGESİ OLMAYAN İLAN YAYINLAYAMAZ

Ticaret Bakanlığı’nın aldığı karar ile yetki belgesi almayan kişilerin emlak alım satım platformlarında ilan yayınlanmaları yasaklandı. Bakanlık yetki belgesi almadan bu şekilde emlak ilanı yayınlayan platformların cezalandırılacağını açıkladı. Her bir aykırı ilan için bu platformlara 100.000 TL’ye kadar ceza verilebilecek. Bu cezanın bu platformları zor durumda bırakmaması için Ticaret Bakanlığı son bir uyarı yaptı.

2024 SONUNA KADAR FIRSAT VAR!

Emlak alım satımı yapabilmek için alınması gereken yetki belgesi için önemli bir fırsat da sağlanıyor. Bu yetki belgesini almak isteyenlerden belirli şartlar isteniyor. Bu şartlardan birisi de mesleki deneyim olacak. Ancak 2024 yılının sonuna kadar yetki belgesi başvurularında mesleki deneyim şartı aranmayacak. Bu fırsatı kaçıranların ise yetki belgesi almaları 2025 yılı itibariyle oldukça zorlaşacak.

KİMLER İLAN YAYINLAYABİLİR?

Emlak alım satım platformlarında kimlerin ilan yayınlayabilecekleri de hatırlatıldı. Öncelikle yetki belgesi olanların ilan yayınlamaları konusunda bir kısıtlamaları bulunmuyor. Yetki belgesi olmadan da ilan yayınlanabilir ama onun da bir koşulu bulunuyor. İlana konulacak olan gayrimenkulün ilanı yayınlayacak kişiye, birinci ve ikinci derece akrabalarına veya eşine ait olması gerekiyor. Bunun da doğrulanmasının platformlar tarafından yapılıyor. Bu doğrulama olmadan ilanları yayımlamak Ticaret Bakanlığı’na göre para cezasına neden olan bir aykırılık olarak değerlendiriliyor.