Ev alıp satan herkesi ilgilendiriyor devlet 4.900 TL tapu harcı para iadesi yapacak tek şartı var

Ev alıp satan milyonlarca kişiyi ilgilendiren son dakika müjdesi verildi. Tek bir şartla tapu harcı para iadesi yapıldı. Sıfır konutlara tapu harcı para iadesi nereden, nasıl alınır, kentsel dönüşüm tapu harç muafiyeti iadesi zaman aşımı var mı?
Ev alıp satan herkesi ilgilendiriyor devlet 4.900 TL tapu harcı para iadesi yapacak tek şartı var

Ev alıp satan herkesi ilgilendiriyor devlet 4.900 TL tapu harcı para iadesi yapacak tek şartı var! Milyonlarca kişiye devletten para iadesi müjdesi geldi. Pek çok kişinin yasal olarak tanınan haktan haberdar olmadığı için tapu harcı parası ödediği ortaya çıkarken bu kişilere ödedikleri tapu harcı tutarının iade edileceği duyuruldu. 

Ancak söz konusu hak sadece belirli konutları kapsayacak. Yani sadece tapu harcı muafiyeti hakkı olmasına rağmen bu haktan haberdar olmadığı için ödeme yapan kişilere ödeme yapılacak. Bu kişiler ödemiş oldukları tutarı geri alacak. Peki, tapu harcı para iadesi kimlere yapılır, nasıl geri alınır?

KENTSEL DÖNÜŞÜM TAPU HARCI MUAFİYETİ NEDİR?

Türkiye her gün yeni bir depremle sarsılırken İstanbul başta olmak üzere pek çok şehirde kentsel dönüşüm projelerine öncelik verilmeye başlanmıştı. Kentsel dönüşüm konut kredisi ve kira yardımı tutarlarına rağmen ne yazık ki süreç istendiği kadar hızlı bir şekilde ilerlemezken kentsel dönüşüm projelerini hızlandırmak için sıfır tapu harcı muafiyeti imkanı da sağlanmıştı. Ancak pek çok kişi bu haktan haberdar olmadığı ya da satın aldığı evin kentsel dönüşüm projesi olduğundan haberdar olmadığı için ödeme yapmıştı. 

Ev alıp satan herkesi ilgilendiriyor devlet 4.900 TL tapu harcı para iadesi yapacak tek şartı var

Kentsel dönüşüm projeleri ile yıkılıp tekrar yapılan yapalar 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun kapsamında tapu harcı muafiyeti imkanı sunulmaktadır. 25 Haziran 2014 tarihinden sonra yapılan sıfır konutlar hem alanlar hem de satanlar için sıfır tapu harcı muafiyeti imkanı sunulmaktadır. 

KİMLER TAPU HARCI İADESİ ALABİLİR, KENTSEL DÖNÜŞÜM TAPU HARÇ MUAFİYETİ BAŞVURUSU NEREDEN, NASIL YAPILIR?

Tapu harcı iadesi konusunda uygulanan kural kişinin kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkılan ve yeniden yapılan sıfır konutlardan satın alınmasıdır. Bu projelerden sıfır konut alan ve ilk kez satan kişiler tapu harcı muafiyeti hakkından yararlanabilir. Kişinin bu tip konutlardan alması ve tapu harcı ödemesi durumunda ödeme yaptığı tapu dairesine başvuru yapması yeterlidir. 

Tapu dairesi genelde bu başvuru ile para iadesi yapar. Tapu dairesinin 30 gün içerisinde yanıt vermemesi ya da ret yanıtı vermesi durumunda ise kişi mahkemeye başvuru yaparak bu tutarı iade alabilir. Konu hakkında Yargıtay tarafından verilen çok sayıda emsal karar bulunmakta olup mahkemelerden para iadesi kararı verilmektedir.

Yargıtay'ın emsal kararı için TIKLAYIN...

Tapu harcı alıcı ve satıcı taraftan yüzde 2 olarak tahsil edilmekte olup 245 bin liraya ev alan bir kişi tapu harcı para iadesi olarak 4 bin 900 TL alır.