Ev sahipleri dikkat! Bunu yapmazsanız eve zarar veren kiracıya faiziyle beraber ödersiniz!

Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki kiracılık ilişkisinde çok kritik bir ayrıntı ortaya çıktı. Ev sahipleri eve zarar veren kiracılarına faizi ile ödeme yapmak zorunda kalabiliyorlar. İşte ev sahiplerine çok kritik uyarı. Sakın vakit geçirmeyin, hemen harekete geçin ikazı...
Ev sahipleri dikkat! Bunu yapmazsanız eve zarar veren kiracıya faiziyle beraber ödersiniz!

Türkiye'de ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan sorunlara hukuki çözümler sürekli araştırma konusu oluyor. Yasaları ve uygulamaları tam olarak bilmeyen hem kiracılar hem de ev sahipleri hiç istemedikleri sonuçlarla karşılaşabiliyorlar. Bunlardan birisi de ev sahiplerinin kiracılardan tahsil ettikleri depozito meselesinden kaynaklanıyor. 

DEPOZİTO NEDİR?

Depozito ev sahiplerinin kiracılardan evi kiralarken tahsil ettikleri güvence bedelidir. Bu bedel ise kiracıların evlerine olası zararlarına karşı bir güvence olabilmesi açısından alınmaktadır. Kiracıdan talep edilecek olan depozito kanunen 3 aylık kira bedelinin üzerinde olamaz. Ayrıca depozito direkt olarak ev sahibine de ödenmeyebilir. Bankaya depolama yoluyla bu para kiracı tarafından yatırılabilir ve iki tarafın onayı olmada ne ev sahibi ne de kiracı bu parayı çekemez. 

EV SAHİPLERİ EVE ZARAR VEREN KİRACIYA ÖDEME YAPMAK ZORUNDA KALABİLİR!

Bankaya depolama yöntemi ile yatırılan depozitolar zaman zaman ev sahiplerinin başına iş açabiliyor. Bu depozito üzerine banka yıllar içerisinde mevduat faizi işletiyor. Kiracılık ilişkisi sona erdiğinde ise tarafların onayları ile ya ev sahibi ya da kiracı bu parayı tahsil edebiliyor. Ancak burada 3 ay süre kuralı işletiliyor. Yani kiracılık ilişkisi bittikten 3 ay sonrasına kadar ev sahibi herhangi bir yasal girişimde bulunmazsa süre sonunda kiracı depozitoyu ev sahibinin onayı olmadan parayı bankadan tahsil edebiliyor. 

Ev sahipleri eve zarar veren kiracıları hakkında 3 ay içerisinde yasal işlem başlatmalıdırlar. Bu yasal işlem başlatıldığında ilgili kurumlar bankaya resmi bir yazı göndererek kiracıya paranın ödenmemesi gerektiğini bildirirler. Lakin eğer ev sahipleri 3 aylık süreyi aşarlarsa o zaman eve zarar vermiş olsalar dahi depozitoyu faizi ile bankadan çekip ceplerine koyabiliyorlar.