İnşaat maliyeti artışı yüzde 70 seviyesine ulaştı!

Döviz kuru ve enflasyon rakamlarında yaşanan yükseliş inşaat malzemeleri fiyatlarında yükselişe
İnşaat maliyeti artışı yüzde 70 seviyesine ulaştı!

İnşaat sektöründe büyük kriz yaşanmasına neden olan demir ve çimento fiyatları yükselişini sürdürürken rakamlarda yaşanan yükseliş inşaat maliyeti endeksi rakamını da arttırdı. 2023 senesinin Mart ayına oranla 2024 senesinin aynı döneminde inşaat maliyet endeksi yüzde 69.98 oranında yükseliş gösterdi.

İnşaat maliyet endeksi, 2024 yılı mart ayında bir önceki aya göre yüzde 2,11 arttı, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 69,98 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 2,54 arttı, işçilik endeksi yüzde 1,30 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 55,17 arttı, işçilik endeksi yüzde 108,04 arttı.

BİNA İNŞAAT MALİYETİ NE KADAR, YÜZDE KAÇ ARTTI?

Bina inşaatı maliyet endeksi, bir önceki aya göre yüzde 2,14 arttı, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 68,44 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 2,64 arttı, işçilik endeksi yüzde 1,24 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 52,77 arttı, işçilik endeksi yüzde 107,45 arttı.

insaat-maliyeti.jpg

İnşaat maliyetinde yaşanan artışın konut fiyatları üzerindeki baskısı dikkat çekerken ev fiyatlarının düşmesi için mutlaka maliyetlerin ucuzlaması gerektiği ifade edildi. Özellikle de demir ve çimento fiyatlarında yaşanan artış tepki çekerken çimento fiyatlarında yaşanan artış nedeni ile hatırlanacağı üzere müteahhitler iş bırakma eylemi yapmışlar, şantiyelerde inşaatlar durdurulmuştu.

Genel Yayın Yönetmeni