İnşaat sektöründe yavaşlama! Beklenen hareketlilik yok

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), 2024 Mayıs Raporu'na ilişkin bilgileri paylaştı. Heyecanla takip edilen rapora göre inşaat sektöründe yavaşlama oldu.
İnşaat sektöründe yavaşlama! Beklenen hareketlilik yok

Hazır Beton Endeksi 2024 Mayıs Ayı Raporu açıklandı. Rapora göre inşaat sektöründe yavaşlama yaşandığı belirtildi. Konut sektöründe ise hareketlilik beklenmiyor.

Türkiye Hazır Beton Birliği'nin yayınladığı ve büyük bir merakla beklenen 2024 Mayıs Raporu'na göre inşaat sektöründe yavaşlama olduğu bilgisi verildi. “Hazır Beton Endeksi” 2024 Mayıs Ayı Raporu açıklandı. Rapor, mayıs ayında eşik değerin üstünde konumlanan Faaliyet Endeksi’nin geçtiğimiz yıla göre gerilemiş olmasının kritik olduğunu gösteriyor.

Beklenti ve Güven Endeksi’nin düşük kalması ise Faaliyet Endeksi’nin önümüzdeki dönemde de artış trendine giremeyeceğini gözler önüne serdi. Hazır Beton Endeksi 2024 Mayıs Ayı Raporu’na göre Nisan'da eşik değerin altına düşen Faaliyet Endeksi yeniden pozitif tarafa geçti. 2024 yılının ilk dört ayında negatif tarafta seyreden Beklenti ve Güven Endeksleri Mayıs'ta bir önceki aya göre yükselmiş görünüyor ancak hâlâ eşik değerinin altında kaldığı yorumu yapılıyor.

haber-ankara-1280720-2024-06-25t090238-330.jpg

"FAALİYET ENDEKSİ’NİN GEÇEN SENEYE KIYASLA GERİLEMİŞ OLMASI KRİTİKTİR"

Geçtiğimiz mayıs ayında tüm endeksler geçen senenin aynı ayına göre azalma gösterdi. Rapora göre en fazla daralma Faaliyet Endeksi’nde görünüyor.

Nisan'da eşik değerin altına düşen Faaliyet Endeksi'nin geçtiğimiz Mayıs ayında yeniden pozitif tarafa geçtiğini belirten Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, "Eşik değerin üstünde konumlanmış olsa da, Faaliyet Endeksi’nin geçen seneye kıyasla gerilemiş olması kritiktir. Beklenti ve Güven Endeksi’nin düşük kalması Faaliyet Endeksi’nin önümüzdeki dönemde artış trendine giremeyeceğine işaret ediyor” dedi. Yavuz Işık, “Bir önceki senenin aynı ayına göre, Nisan'daki ipotekli konut satışlarındaki yüzde 67,5’lik azalma, Mayıs'ta yüzde 64 şeklinde devam etti. Her ne kadar kredi faizleri Mayıs'ta gerileme gösterse de yüzde 60’ın üzerinde devam eden bir kredi faiz haddi ile konut sektöründe hareketlilik beklenmiyor" ifadelerini kullandı.

Işık, yılın son çeyreğindeki olası faiz indirimlerinin dahi beklenen hareketi getirmeyeceğini sözlerine ekledi.