Kira davası için arabulucuya başvuranların sayısı 170 bine dayandı

Özellikle pandemi dönemi sonrasında ev fiyatlarının yanı sıra kira fiyatlarının da hızla yükselmesi ev sahibi ve kiracıları karşı karşıya getirdi. Hükümetin getirdiği yüzde 25 zam sınırı kararı da çok fazla çözüm olmayınca arabulucunun yolu tutuldu.
Kira davası için arabulucuya başvuranların sayısı 170 bine dayandı

Kiracı ve ev sahipleri arasındaki sorunu çözmek için devreye alınan arabuluculara başvuranların sayısı 170 bine dayandı. Durum bu şekilde olunca Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yaptığı açıklamasında başvuranların yarısından fazlasının anlaştığını belirtti.

Kira fiyatlarının belirlenmesi konusunda ev sahipleri ile anlaşmazlığa düşen kiracıların sayısında ciddi bir artış var. Özellikle enflasyonun hızla artış gösterdiği bu dönemde kiracılar fazla kira ödememek, ev sahipleri de evlerini piyasanın altından kiraya vermek istemiyor.

BAŞVURU SAYISI 169 BİN 255’E ÇIKTI

Adalet Bakanlığı kiracı ve ev sahipleri arasındaki soruna çözüm bulmak için arabuluculuk sistemini devreye soktu. Bakanlığın açıklamasına göre başvuru sayısı 169 bin 255’e çıkarken, başvuranların 87 bin 149’u anlaşma yoluna gitti. 62 bin 783 kişi ise anlaşamadı.

YARGI DA YÜK HAFİFLEDİ

169 bin 255 davanın tamamı olumlu sonuçlanmasa bile 87 bin 149 davanın anlamayla sonuçlanması yargıda yükün hafiflediği belirtildi. Arabulucuya sadece kira davalarında sorun yaşayan ev sahipleri ya da kiracılar değil, aynı zamanda ortaklığın giderilmesi, kat mülkiyeti ve tarımsal üretim sözleşmesinden kaynaklı uyuşmazlıkların çözülmesi için de gidilebiliyor.

YÜZDE 25 ZAM SINIRI NE ZAMANA KADAR DEVAM EDECEK?

Hükümetin yürürlüğe koyduğu yüzde 25 kira zam sınırının ne zaman sona ereceği özellikle ev sahipleri tarafından merak ediliyor. Aktarılan son habere göre geçtiğimiz yıl 1 yıl daha uzatılan yüzde 25 kira zam sınırı 1 Temmuz 2024 tarihine kadar devam edecek. Kontrat süresi dolan kiracılar TÜFE rakamlarını dikkate almadan mayıs ayında da yüzde 25 zam sınırına göre kirasını yatırabilecek.