Ruslar Türkiye’deki konut fiyatlarını pahalı buldu

Türkiye’de özellikle pandemi döneminden sonra konut sektöründe ciddi bir gerileme görülmeye başlandı. Antalya ve İstanbul gibi yabancıların tercihleri arasında olan illerde bile yabancı konut satışında düşüş oldu.
Ruslar Türkiye’deki konut fiyatlarını pahalı buldu

Konut sektöründeki gündem konuları arasında yabancılara konut sayışı bulunuyor. Ülkemizden konut satın alan yabancı sayısında ciddi bir düşüş kaydedildi. Rakamsal olarak aktarılan son habere göre yabancıların konut alımı geçtiğimiz yıl aynı döneme göre ,5 kat düştü.

2023 yılının Nisan ayında Türkiye’den yabancıların satın aldığı konutların sayısı 2 bin 557 olarak açıklandı. Bu yıl ise bu rakam 1.272’ye kadar geriledi. 4 aylık rakamlara bakıldığında yabancılar bu yıl toplamda 6.957 konut satın alınırken, geçtiğimiz yılın aynı döneminde bu rakam 13.483’e kadar çıkmıştı. Bu da yabancıların konut alımının yüzde 48,5 oranında düştüğünü gösteriyor.

YABANCILARIN İLK TERCİHİ ARTIK TÜRKİYE DEĞİL

Konut fiyatlarının hızla yükseliş göstermesi yabancıların da tercihini değiştirdi. Aktarılan habere göre yabancıların en çok konut satın aldığı illerin başında gelen Antalya ve İstanbul’da satışlar ciddi oranda düşerken yabancıların Dubai gibi farklı bölgelere yöneldiği belirtildi.

Satışların düşmesindeki en önemli etkenlerden biri konut fiyatlarındaki artış olurken, diğer sebep vatandaşlık için istenen 250 bin dolar gayrimenkul yatırım bedelinin 400 bin dolara yükselmiş olması.

RUSLAR FİYATLARI PAHALI BULUYOR

Nisan ayında ülkemizde en fazla konut satın alan ülkeler arasında Rusya bulunuyor. Özellikle 2 yıl önce Rusya ve Ukrayna arasında başlayan savaş iki ülkenin vatandaşlarının da Türkiye’ye yönelmesine neden olmuştu. Ancak konut fiyatları kıyı şehirlerde o kadar yükseldi ki yabancı ülke vatandaşlarına bile fiyatlar pahalı gelmeye başladı. Son rakamsal olarak konut satışları ele alındığında geçtiğimiz yıl nisan ayında Türkiye’den konut alan Rusların sayısı 817 olurken, 2024 yılının Nisan ayında bu sayı 293’e kadar düştü.