Tahliye taahhütnamesi için kiracıları üzecek emsal karar!

Tahliye taahhütnamesi ile kiracıların evden çıkarılmaları oldukça kolay bir hale geliyor. Yargıtay’dan tahliye taahhütnameleri için emsal bir karar verildi.
Tahliye taahhütnamesi için kiracıları üzecek emsal karar!

Tahliye taahhütnamesi son yılların en çok konuşulan meselesi oldu. Ev sahipleri kiracılardan aldıkları tahliye taahhütnamelerini işleme soktuklarında kiracıların pek de yapacak bir şeyi kalmıyor. Üstelik tahliye taahhütnameleri için kiracıların çok güvendikleri bir detay için Yargıtay’dan emsal karar çıktı. Kiracılar artık tahliye taahhütnamesini imzalarken iki sefer düşünmek zorunda kalacaklar.

BOŞ TARİHE İMZA ATMAK KİRACININ İŞİNE GELİYORDU!

Yapılan tahliye taahhütnamesinin geçerli olması için bazı koşulların sağlanması gerekiyor. Geçerli olmayan bir tahliye taahhütnamesi boş bir kağıttan başka bir anlama gelmiyor. Kiracılar da tarihi belirtilmemiş tahliye taahhütnamesini zaten geçerli olmayarak diyerek imzalıyordular. Mahkemeler bu tür tahliye taahhütnamelerini geçerli olarak değerlendirmiyorlardı. Boş olan yeri ev sahibi kiracıdan habersiz sonradan doldurup işleme sokmak istiyorlar ama kiracı bunu mahkeme aşamasında dile getirince teknik inceleme ile bu durum belirlenip tahliye taahhütnamesi geçersiz sayılıyordu.

YARGITAY’DAN KARAR

Yargıtay tahliye taahhütnameleri ile alakalı olarak emsal bir karar verdi. Buna göre kiracı tarih kısmı boş olan bir tahliye taahhütnamesi imzalayıp mahkeme aşamasında itiraz ettiğinde bu belge geçersiz sayılamayacak. Yargıtay’ın ilgili kararına göre kiracı tahliye taahhütnamesinin tarih kısmının boş olduğunu görerek imza atıyor ve bu imzasının nelere neden olabileceğini bildiği için bunun sorumluluğunu üstlenmesi gerekiyor. Bundan dolayı tarih kısmı boş olan tahliye taahhütnamesinde ev sahibi tarih kısmını sonradan doldurduğunda tahliye taahhütnamesi geçersiz olmuyor.

Emlak kararın ardından kiracıların ellerinden bir koz daha alınmış oldu. Ancak yine de tahliye taahhütnamesini geçersiz yapan durumlar bulunuyor. Tarih kısmının sonradan eklendiğinde dahi çok net bir şekilde gün, ay, yıl kısmının yazılı olması gerekiyor. Muallakta kalacak bir durum olduğunda tahliye taahhütnamesi iptal ediliyor.

Kiracının tahliye taahhütnamesine zorlanması, kira sözleşmesi ile aynı zamanda yapılması, evli kiracılarda tek eşin imza atması gibi nedenler tahliye taahhütnamelerini geçersiz yapabiliyor.