TOKİ'den arsa satın alarak 150 metrekare müstakil ev yaptırmanın maliyeti ne kadardır?

TOKİ’nin arsa projesinden arsa satın alarak ev yaptırmak isteyenler inşaat maliyetlerini merak ediyorlar. 150 metrekarelik bir ev kaç TL’ye yaptırılır? 150 metrekare ev yaptırmak için arsa harici ne kadar bütçe gerekir? İşte 150 metrekare ev için ortalama maliyet...
TOKİ'den arsa satın alarak 150 metrekare müstakil ev yaptırmanın maliyeti ne kadardır?

TOKİ bugün başlayan başvurularla beraber Türkiye’nin 81 ilinde toplam 1 milyon adet arsa satışı yapacak. Bu arsaların altyapıları tamamen hazır bir hale vatandaşlara teslim edileceği bildirildi. Arsalarda elektrik, su, yol gibi altyapılar hazır hale getirilerek vatandaşlara teslim edilecek. Vatandaşlar ise bu arsalar üzerinde kendi evlerini yaptırabilecekler.

MÜSTAKİL EV YAPTIRMA İMKANI!

TOKİ’nin satışını yapacağı arsalar ile alakalı olarak bazı ayrıntılar belli oldu. Buna göre arsalar iki tür olacak. Müşterek arsa şeklinde yapılacak satışlarda vatandaşlar ortak bir şekilde bu arsalar üzerinde evler yaptırabilecekler. Bu arsalarda büyüklüğe ve ortak sayısına göre büyük konut projeleri de gerçekleştirilebilecek. Ancak TOKİ müstakil arsa satışları da yapacak. Müstakil arsalar 350 metrekare ile 500 metrekare arasında değişen büyüklüklerde olabilecek ve bu arsalar üzerinde vatandaşlar 150 metrekare müstakil ev yaptırabilecekler.

TOKİ’den satın alınacak müstakil arsalara arsa tahsis tarihinden itibaren ilk yıl içerisinde konut inşaatının başlaması gerekiyor. 2. yılda ise nüve kısmının tamamlanma şartı bulunuyor. Bu şarta uymayanların ödedikleri paralar yüzde 10 kesinti yapılarak geri iade edilebilecek.

MÜSTAKİL TOKİ ARSALARININ FİYATLARI NE KADAR?

Müstakil TOKİ arsalarının fiyatları da merak ediliyor. TOKİ bu arsalar için yüzde 10 peşinat ödemesi talep ediyor. Kalan tutar için ise 120 ay taksitler halinde 10 yılda geri ödeme yapılabiliyor. Müstakil arsaların fiyatları 192.500 TL’den başlıyor. Bu arsalar aylık 1.604 TL’den başlayan taksitlerle satılıyor. Ayrıca vatandaşların ödemeleri gereken peşinat tutarları da 19.250 TL’den başlıyor.

150 METREKARE EVİN İNŞAAT MALİYETİ NE KADAR?

TOKİ’nin arsa projesinin ardından vatandaşlar evlerin inşaat maliyetlerini merak ediyorlar. TOKİ’den arsa satın alan vatandaşlar 150 metrekarelik müstakil bir ev yaptırabilecekler. Bu 150 metrekare net değil brüt olarak hesaplanıyor.

150 metrekare büyüklüğündeki bir ev için şu anda piyasa ortalamasına göre 500 Bin TL’lik bir maliyet gerekiyor. Demir, beton, tuğla, bims ve diğer inşaat malzemeleri ile beraber işçilik maliyetleri de işin içine katıldığında en iyi ihtimalle 500 Bin TL rakamı ile karşılaşılıyor. Ancak malzemelerde biraz lükse kaçılması halinde bu maliyet katlanabiliyor. Kalite biraz daha düşürülürse 450 Bin TL’lik fiyat ile karşılaşılıyor.