TÜİK yapı izinlerinde ilk çeyrekte hızlı yükseliş

TÜİK Yapı İzin İstatistikleri, I. Çeyrek: Ocak-Mart, 2024 raporunu yayımladı. Yayımlanan rapor ile yapı ruhsatı verilen binaların yüzölçümünde artış olduğu görüldü. Yapı ruhsatı ve iskan belgesi son durumu ne?
TÜİK yapı izinlerinde ilk çeyrekte hızlı yükseliş

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK inşaat ve gayrimenkul sektörünün yakından takip ettiği Yapı İzin İstatistikleri, I. Çeyrek: Ocak-Mart, 2024 raporunu yayımladı. Yayımlanan rapor ile yılın birinci çeyreğini kapsayan Ocak, Şubat ve Mart ayları içerisinde yapı ruhsatı ve iskan belgesi verilen bina sayısı belirlenmiş oldu. Söz konusu rapor inşaat sektöründeki gidişatı göstermesi açısından büyük önem taşıyordu.

TÜİK YAPI RUHSATI VERİLEN BİNALARIN YÜZÖLÇÜMÜNÜ AÇIKLADI!

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK açıklanan son rapora göre Türkiye'de yapı ruhsatı verilen binaların yüzölçümü arttı. Bir önceki yılın aynı çeyreğine göre, 2024 yılı I. çeyreğinde belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen bina sayısı yüzde 19,9, daire sayısı yüzde 35,5 ve yüzölçüm yüzde 33,4 arttı.

yapi-ruhsati.jpg

Belediyeler tarafından 2024 yılı I. çeyreğinde yapı ruhsatı verilen binaların toplam yüzölçümü 36,1 milyon m² iken; bunun 18,5 milyon m²'si konut, 10,0 milyon m²'si konut dışı ve 7,6 milyon m²'si ise ortak kullanım alanı olarak gerçekleşti.

yapi-ruhsati-001.jpg

Belediyeler tarafından yılın ilk çeyreğinde yapı ruhsatı verilen binaların toplam yüzölçümü 36,1 milyon metrekare olarak hesaplandı. Bunun 18,5 milyon m²'si konut, 10,0 milyon m²'si konut dışı ve 7,6 milyon m²'si ise ortak kullanım alanı olarak gerçekleşti.

Halk arasında iskan belgesi olarak anılan yapı kullanma belgesi izin verilen bina sayısı da yüzde 45,3 oranında artış gösterdi. Yani oturmaya hazır bina üretimi artmış oldu. Yaşanan artış sektör için olumlu bir gelişme olarak tanımlanırken konut üretiminde yaşanan artışın fiyatları düşürebileceği belirtildi.

Genel Yayın Yönetmeni