Yargıtay'dan ev satın alan herkesi ilgilendiren emsal karar 2.835 TL parayı müteahhit ödeyecek!

Ev sahipleri dikkat! Yargıtay tarafından verilen emsal karar ile müteahhit suçlu bulunurken 2.835 TL parayı müteahhidin ödemesine karar verildi. İşte ayıplı mal daire kararı...
Yargıtay'dan ev satın alan herkesi ilgilendiren emsal karar 2.835 TL parayı müteahhit ödeyecek!

Ev sahibi olmak her geçen gün yükselen fiyatlar nedeni ile zorlaşmaya devam ederken müteahhitler ise süreçte fiyatları daha makul seviyeye çekmek için bazı binalarda ne yazık ki daha ucuz malzemeler kullanmaya başladı. Kullanılan malzemelerin fiyatlarını aşağıya çekmek adına kaliteden taviz verilmeye başlanırken bu da konutlarda bazı sorunların yaşanmasına neden oldu. 

Konunun son örneklerinden biri de binanın dökülen dış cephesi ile ilgili yaşandı. Sıfır daire satın alan bina sakinleri bir süre sonra binalarının dış cephesindeki sıvanın dökülmeye başlandığını fark etti. Binanın mantolama ve dış cephesinde yaşanan sorun nedeni ile bina sakinleri mahkemeye başvuruda bulunarak bu sorunun giderilmesini talep etti. 

AYIPLI DAİRE / BİNADA MÜTEAHHİTLERİN SORUMULLUĞU NEDİR?

Satın aldıkları binaya taşınan daire sahipleri bir süre sonra binanın mantolama ve dış cephe kaplamasında dökülmeler olduğunu fark etti. Bunun üzerine 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvuruda bulunan bina sakinleri sorunun tüm binada olduğunu belirterek mağduriyetlerinin giderilmesini istedi. Mahkeme tarafından yapılan incelemede oluşan zarar tespit edildi. 

Süreçte mahkemenin tespitine rağmen müteahhit tarafından hiçbir işlem yapılmadığını öne süren kat maliki gerçek zararının mahkemece yapılacak inceleme sonucunda belirleneceğini ileri sürerek fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla 2 bin 835 lira tazminatın davalıdan tahsiline karar verilmesini istedi. 

Yargıtay'dan ev satın alan herkesi ilgilendiren emsal karar 2.835 TL parayı müteahhit ödeyecek!

Mahkemeye verilen müteahhit ise proje sözleşmede geçen kusurlu ya da eksik olduğu belirlenen işlerin giderilmesinde yükümlülüğün dava dışı yükleniciye ait olduğunu belirterek davanın reddini istedi. Müteahhit projeyi inşaat standartlarında tamamladığını savunarak davacı ile imzalanan satış sözleşmesinin 3/4. maddesinde alıcının mevcut durumunu görerek aldığı taşınmazla ilgili sonradan tamirat, onarım veya alacak talebinde bulunmayacağını iddia ederek savunmasını sundu. 

Tüketici Mahkemesi vatandaşın tazminat talebini haklı bulurken müteahhit ise davayı bir üst mahkemeye taşıdı. Yargıtay 7. Hukuk Dairesi kararı bozarken bir alt mahkeme ise kararında direndi. Bunun üzerine Yargıtay Hukuk Genel Kurulu devreye girerken satıcının gizli ayıbı bilmesine rağmen dürüst davranmadığı gerekçesi ile kat malikine 2 bin 835 TL ödemesine hükmetti. Söz konusu karar emsal olması nedeni ile sıfır daire alan milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor.