Açıklamalar ardı ardına yapıldı! Sigara fiyatlarına 4 TL zam mı geliyor?

Sigara fiyatlarına zam geleceğine dair açıklamalar yapılmaya başlandı. Sigara fiyatlarına zam mı geliyor? Sigara fiyatları ne kadar artacak? Marlboro, Parliement, Winston, Camel, Kent fiyatları ne kadar oldu?
Açıklamalar ardı ardına yapıldı! Sigara fiyatlarına 4 TL zam mı geliyor?

Türkiye’de vatandaşları etkileyen yeni zam gelişmeleri devam ediyor. Son zam gelişmesi ise sigara tiryakilerini ilgilendiriyor. Sigara fiyatlarının önemli bir kısmını vergiler oluştururken maliyetlerin artışı za zaman zaman firmaların fiyat artışına girmelerine neden oluyor. Sigaradan alınan vergilerin tutarlarında yılda iki defa değişikliğe gidiliyor. Ancak şu anda sigarada herhangi bir vergi artışı yapılmasına dair karar alınmadı. Tamamen firmaların maliyetlerinin artmasından kaynaklanan gerekçelerle sigara zammı geleceğine dair açıklamalar yapılmaya başlandı.

SİGARAYA ZAM MI GELİYOR?

Sigara fiyatlarına zam yapılacağı için sigara firmaları artık ürünlerin sevkiyatlarını neredeyse durdurdular. Sadece sınırlı sayıda sigara temin eden firmalar zam öncesinde yüklü miktarda sigaranın piyasaya sürülmesini de engelliyorlar. Bu konuda Türkiye Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş açıklamalarda bulundu.

Konuya dair bilgi veren Özgür Aybaş, “Firmalar dağıtımları oldukça kısıtladılar. Normal şartlarda haftada iki defa sigara alımı yaparız. 10 karton ürün alıyorsak şimdi 2 karton ancak alabiliyoruz. Sigara satılan yerlerde sigara rafları boş kalmaya başladı. Bu uygulama bir firma ile başlamıştı ve şimdi 3 firma sınırlı sayıda sigara sevkiyatı yapıyor. 5 Haziran’da sigaraya zam gelme olasılığı konuşuluyor. Firmaların üst düzey yetkililerine göre gelecek olan zam 10 TL’yi bulabilecek. Ancak 10 TL zam yapmak tepkilere neden olacaktır ve yapılamayacaktır. Kesin olmamakla beraber sigara fiyatlarına 3 TL ile 5 TL arasında zam uygulanabileceği konuşuluyor.” dedi.

SİGARA ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Sigaraya yapılacak olan zam seçim sonrasında uygulanmaya başlanacak. Bu zammın miktarının ne kadar olacağına dair henüz bir açıklama yapılmadı. Ancak paket başına fiyatların ortalama 4 TL yükseleceği iddia ediliyor. Bu zamların uygulanmaya başlanması ile beraber fiyatlarda 4 TL’lik artış olacak. Sigara zammı burada kalmayacak. Temmuz ayında maktu vergide artış yapılacak. İkinci bir zam da bir ay sonra gündeme gelecek.