Araba alacaklara kötü haber! Resmi Gazete yüzde 40 ek vergi kararı yayımlandı

Araba alacaklara kötü haber geldi. 8 Haziran Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre Çin’den ithal edilen tüm yakıt tiplerindeki araçlar için yüzde 40 ek vergi alınmasına karar verildi. Karara ilişkin detaylar haberimizde
Araba alacaklara kötü haber! Resmi Gazete yüzde 40 ek vergi kararı yayımlandı

Aktarılan son haberin detaylarına göre Türkiye Çin’den ithal edilen binek araçlara ek vergi kararı aldı. Karar Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Resmi Gazete’de yayımlanan kararın detayları belli oldu. Buna göre mevcutta elektrikli otomobiller için uygulanan yüzde 40’lık vergi indirimi bütün yakıt tiplerindeki araçlar için uygulanacak. Aynı zamanda en düşük gümrük vergisinin de 7 bin dolar olarak belirleneceği açıklandı.

KARAR RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI

Yayımlanan kararda şu ifadeler yer aldı:

“Ekli ‘İthalatta İlave Gümrük Vergisi Uygulamasına İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar’’ın yürürlüğe konulmasına, 1567 sayılı Kanunun 1 inci, 474 sayılı Kanunun 2 nci 3283 sayılı Kanunun 2 nci, 4458 sayılı Kanunun 16 ıncı, 22 nci ve 55 inci maddeleri ile 2976 sayılı Kanun hükümleri gereğince karar verilmiştir”

ekran-goruntusu-2024-06-08-120929.png

Çin Halk Cumhuriyeti menşeli olanlar için yüzde 40 veya minimum 7.000 ABD doları / adetin yüksek olanı uygulanır”

30 GÜN SONRA UYGULANACAK

Resmi Gazete’de yayımlanan kararın 30 gün sonra yürürlüğe gireceği ifade edildi. İlave gümrük vergisinin uygulanması GTİP (Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu) listesinde 87’nci fasılda bulunan traktör, motorlu taşıt, bisiklet, diğer kara taşıtları ile birlikte bunların aksam, parça ve aksesuarların tamamı için geçerli olacak.

8 ÇİNLİ ARAÇ MARKASI VAR

Diğer yandan yapılan açıklamaya göre uygulama silindir hacmi fark etmeden içten yanmalı motorlarla çalışan otomobiller ile elektrikli araçların bataryalarını da içerisinde kapsayacak. Çinli firmalar ülkemizin pazarına hızlı bir giriş yaparken, bu karardan etkilenen 8 Çinli araç markasının olduğu ifade edildi.