Asgari ücret zammında akademisyen hesaplaması! Asgari ücret kaç TL'ye yükselecek?

Asgari ücrete ne kadar zam yapılacağı kamuoyunun en çok merak ettiği konuların başında geliyor. Ekonomist Doç. Dr. Batuhan Tufaner asgari ücretin ne kadar olabileceğine dair yaptığı yeni hesaplamayı açıkladı.
Asgari ücret zammında akademisyen hesaplaması! Asgari ücret kaç TL'ye yükselecek?

Türkiye’de asgari ücrete yapılacak olan zammın ne kadar olacağı oldukça merak ediliyor. Sadece 8 milyon asgari ücretli ve onların aileleri değil işverenler ve hatta tüm çalışanlar asgari ücrete ne kadar zam yapılacağını merak ediliyor. Çalışanların maaşlarında asgari ücret miktarı kadar kısmın gelir vergisi dışında tutulması asgari ücreti daha da önemli bir hale getiriyor. Asgari ücrete yapılacak olan zam için ise bazı hesaplamalar şimdiden yapılmaya başlandı.

ENFLASYONA GÖRE ZAM KARARI

Asgari ücret zammı ile alakalı olarak açıklama yapan Beykent Üniversitesi’nden Ekonomist Doç. Dr. Batuhan Tufaner, “Merkez Bankası yıl sonu enflasyon beklentisini 4,8 puan yukarıya çıkararak yüzde 65,2 olarak açıkladı. Bu yapılan revizyona bize yıl sonunda enflasyonun yüzde 65,2’nin üzerinde çıkacağını gösteriyor. Yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 83,45 oranında bir enflasyon rakamı ile karşılaştık. Yılın son çeyreğine dair enflasyon verileri henüz belli olmadı. Asgari ücret zammı da bu enflasyon verilerine göre belirlenecek.” dedi.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Enflasyon beklentileri değiştikçe asgari ücret zam hesaplamalarının da değiştiğini söyleyen Doç. Dr. Batuhan Tufaner, “Enflasyona göre bir asgari ücret zammı kararı alınacağını biliyoruz. Hatta enflasyonun biraz daha üzerinde bir asgari ücret zammı yapılabilir. Burada Temmuz ayında yapılan ara zammın hesaplamaya katılıp katılmayacağı önemli olacak. Temmuz ayından itibaren 5.500 TL olan net asgari ücretin Ocak ayında 9.086 TL’ye yükselebileceğine dair hesaplamalar yapıyoruz. Bu zam miktarı çok kuvvetli ihtimal olarak önümüzde duruyor.” ifadelerini kullandı.

ASGARİ ÜCRET ZAM KARARI NASIL ALINACAK?

Asgari ücrete yapılacak olan zammın ne kadar olacağına dair karar Asgari Ücret Tespit Komisyonu’ndan çıkacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in yönetiminde bu komisyon 1 ay içerisinde toplanıp en az 4 toplantı yapacak. 15 üyeden oluşacak olan komisyonda işçiler 5 üye ile işverenler de 5 üye ile temsil edilecekler. Hükümeti temsilen de 5 üye komisyonda yer alacak. Bu toplantılardan asgari ücrete zam için son karar çıkacak. Kararı Cumhurbaşkanı Erdoğan onaylayıp kamuoyuna açıklayacak.