Bağkur’luya 4500 günle emeklilik! En az 7.500 TL maaş verilecek!

Emekli olma koşullarının oldukça zahmetli olduğu biliniyor. Özellikle 1999 sonrası işe başlayanlar katı koşullarda emeklilik hakkı elde edebiliyorlar. Bağkur’lular için 4500 gün ile emekli olma hakkı geliyor.
Bağkur’luya 4500 günle emeklilik! En az 7.500 TL maaş verilecek!

Türkiye’de emeklilik sistemi SGK tarafından yönetilirken bu kurumun uyguladığı mevzuatlar ise Çalışma Bakanlığı’nca belirleniyor. Emekli olmak isteyen vatandaşlar bu mevzuata göre hareket etmek durumundalar. Emeklilik koşulları da böylece belirlenmiş oluyor. EYT sorununun çözülmesinin ardından şimdi ise Bağkur sorununa neşter vuruluyor.

BAĞKUR EMEKLİLİK ŞARTLARI DEĞİŞİYOR

Bağkur üzerinden yıllarca prim yatıran küçük esnaf yanında çalıştığı SSK’lı çalışandan 5 yıl daha fazla prim ödemesi yapması gerekiyor. Bu da adaletsizlik olarak nitelendiriliyordu. 14 Mayıs seçimlerinin bir kazananı da Bağkur’lu küçük esnaflar oldular. Bağkur’lu küçük esnaflar için prim eşitlemesi uygulanacağı bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. Bağkur’lu küçük esnaf artık çok daha kolay koşullarda emekli olabilecek.

Şu andaki uygulamaya göre erkek Bağkur’lular 9000 prim günü toplayarak emekli olabiliyorlar. Yapılacak olan değişiklikle beraber prim gün şartı tıpkı SSK’da olduğu gibi 7200 güne indirilecek. Bu da 5 yıllık avantaj sağlayacak. Bu durum 5 yıl erken emeklilik olarak lanse edilse de esasında böyle bir durum bulunmuyor.

7200 prim günü toplayacak olan Bağkur’lu vatandaş emekli olma şartlarından prim şartını tamamlamış kabul edilecekler ama hemen emekli olamayacaklar. 60 yaş şartının yerine getirilmesi gerekecek. Yani süre açısında herhangi bir avantaj sağlanmıyor. Sadece ödenmesi gereken primler azalıyor. Bunun avantajı da prim gün sayısını tamamlayan küçük esnaf her ay prim ödemesi yapmaya devam etmek zorunda kalmayacak. Yaşını doldurup emekli olmayı bekleyecek.

4500 GÜNLE KISMİ EMEKLİLİK!

Prim eşitlemesi yapıldığında Bağkur’luların kısmi emeklilik prim şartı da eşitlenecek. Normalde şu anda kısmi emekli olmak isteyen Bağkur’lular 5400 prim günü toplamaları gerekiyor. SSK ile prim eşitlemesi yapıldığında bu prim şartı da 4500 güne düşecek. 4500 prim günü olan ve 60 yaş şartını karşılayan Bağkur’lular için emeklilik kapısı böylece aralanacak. Bu imkandan çok sayıda vatandaşın yararlanması beklenirken düzenlemenin yapılması için seçim sonrası beklenmeye başlandı. Bu Bağkur’lular en az 7.500 TL maaşla emekliye ayrılma imkanı bulacaklar.