Dolar roket gibi fırlayacak! Ünlü ekonomist dolar kurunda hedeflenen seviyeyi açıkladı!

Ünlü ekonomist Murat Muratoğlu dolar kuru ile alakalı olarak çarpıcı veriler açıkladı. Dolar kurunun yükseleceği seviyeleri işaret eden Murat Muratoğlu karamsar bir tablo çizdi. İşte murat Muratoğlu’nun dolar kuru tahminleri...
Dolar roket gibi fırlayacak! Ünlü ekonomist dolar kurunda hedeflenen seviyeyi açıkladı!

Türkiye’de dolar kuru üzerinden ekonomi şekillenmeye devam ediyor. Türk lirasının dolar karşısındaki kayıpları ve bu kayıpların sürme ihtimalinin çok kuvvetli olması büyük bir krize işaret ediyor. Ekonomist Murat Muratoğlu da bu dev krize işaret ederek dolara dair çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

BULSA MERKEZ BANKASI DOLAR ALIR!

Ülkeye dolar gelecek dolar düşecek iddialarını değerlendiren Murat Muratoğlu, “Mevcut tablo oldukça karanlık diyebiliriz. Dışarıdan para gelecek dolar düşecek deniliyor ya işte olmayacak bir şey varda o da budur. Merkez Bankası’nın rezervleri eksi 59 milyar dolara dayandı. Dolar alabilecek bir kaynağı olsa vatandaştan önce Merkez Bankası koşup alır. Olur da bir düşüş olursa gözü kapalı dolar alınıp kenara koyulmalı. Dolar kurunda devasa yükselişler görmeye başlayacağız.” dedi.

237 MİLYAR DOLAR LAZIM!

Rusya’ya olan doğalgaz borcunun ötelenmek istenmesine dikkat çeken Murat Muratoğlu, “Rusya’ya olan doğalgaz borcumuzun ötelenmesini ve bu borcun 2024 yılında ödenecek şekilde vadelendirilmesini istiyoruz. Bu başlı başına kur krizidir. Türkiye’nin toplam 450 milyar dolar dış borcu var. Bunun 182 milyar dolarlık kısmının vadesi 1 yıldan kısa süreli. Bu borcu ya ödeyeceksin ya da yüksek faizle öteleyeceksin. Verilecek olan 55 milyar dolarlık cari açığı üstüne katarsak 237 milyar dolarlık bir kaynak yaratacaksın. Döviz rezervin erimiş, nereden bulacaksın?” ifadelerini kullandı.

DEVLET BİLE DOLAR KURU YÜKSELECEK DİYOR!

Dolar kurunda hedeflenen rakamları da açıklayan Murat Muratoğlu, “Dolar kurunda hedeflenen resmi rakamlar bile bize dolar kurunda düşüş olmayacağını gösteriyor. Bu yıl için dolar kurunda ortalama 16,62 TL hedefi var. Bu ne demek? Yıl sonunda dolar kuru 19 TL’nin altında olmalı. Diğer yılların hedeflerini gerçekleştirmeleri şimdiden imkansız hale geldi. 2023 yılı dolar kuru ortalaması 21,52 TL olarak açıklandı. Bu hedef bize dolar kurunun 2023 yılını 23 TL’den kapatma hedefini gösteriyor. 2024 ve 2025 yıllarında da benzer hedeflemeler var. Bu hedefler tutmayacak ama bize resmi kaynakların dolar kurundaki yükselişlerin devam edeceğine dair beklentilerini gösteriyor.” şeklinde konuştu.

DOLAR KURU BUGÜN KAÇ TL OLMALIYDI?

Enflasyon üzerinden dolar kuru hesaplamaları da yapan Murat Muratoğlu, “TÜİK açıklama yapıyor yılbaşından beri fiyatlar yüzde 52 arttı diyor. Doğru kabul edip dolar kurunu hesaplayalım. Dolar ne kadardı yılbaşında? 13 TL’ydi. Bu hesapla şu anda dolar kuru ne yapıyor? 19,80 TL. Aynı şekilde İstanbul Ticaret Odası yüzde 75 artış var diyor fiyatlarda. Bunu çarpalım dolarla dolar kuru oluyor 22,75 TL! Üretici enflasyonuna bakalım. TÜİK’e göre yüzde 82 artış var ve dolar kurunun 23,66 TL seviyesinde olması gerekiyor. Tüm bunların anlamı dolar baskılandığı için kur ucuz kaldı demektir. Baskıyı sonsuza kadar sürdüremezsiniz ve o kur eninde sonunda o seviyelere çıkar.” dedi.

Not: Burada yer alan değerlendirmeler yatırım kapsamında değildir. Yatırım kararı verirken kendi araştırmanızı yapmanız önerilir. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir. Yatırım yapılması halinde Emlak365 herhangi bir şekilde sorumluluk kabul etmez.