Duyum aldım dedi asgari ücret zammını açıkladı! Asgari ücret kaç TL'ye yükselecek?

Asgari ücrete 2023 yılının başında yüksek miktarlı zam yapılacağını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklamıştı. Ünlü ekonomist Ali Ağaoğlu ise duyum aldık diyerek asgari ücretin kaç TL olacağını duyurdu. Asgari ücret ne kadar olacak?
Duyum aldım dedi asgari ücret zammını açıkladı! Asgari ücret kaç TL'ye yükselecek?

Son günlerde gündem yeniden asgari ücret zammı olmaya başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın asgari ücrete 2023 yılının başında ciddi bir zam yapılacağını açıklaması büyük bir heyecan yarattı. Bu açıklamanın ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş da asgari ücret zammı ile alakalı olarak açıklamalarda bulunarak tüm kesimlerin memnun olacağı ve işte budur diyeceği bir zam yapılacağını duyurmuştular.

ASGARİ ÜCRET ZAMMINI DUYURDU!

Asgari ücret ile alakalı olarak en net iddia ise ünlü ekonomist Ali Ağaoğlu’ndan geldi. Ali Ağaoğlu asgari ücret zammı ile alakalı olarak önemli bazı yerlerden duyum aldığını söyleyerek, “Asgari ücret zammı yeniden konuşulmaya başlandı. Çok önemli yerlerden asgari ücret zammı ile alakalı olarak çok önemli duyumlar aldık. Asgari ücreti 2023 yılının başında 5.500 TL’den 10.000 TL’ye çıkaracaklar. Neredeyse yüzde 100’e yakın bir zam konuşuluyor. Elbette seçim yılı olmasının da bunda etkisi olacaktır.” dedi.

ASGARİ ÜCRET ZAM YORUMU

Asgari ücrete yapılacak olan zammı ekonomi açısından değerlendiren Ali Ağaoğlu, “Asgari ücrete zam yapıyorsunuz ve geliri artırıyorsunuz. İlk bakışta kulağa hoş geliyor. Herkesin geliri yüksek olsun. Ancak siz nominal geliri artırıyorsunuz. Aslında harcanabilir geliri arttırabilmek gerekiyor. Asgari ücrete yüksek miktarlı zam yapmak çözüm değil. Siz hiç zam yapmayarak masraf ve harcama kısmını aşağıya çekerek de asgari ücreti arttırabilirsiniz. Esas olan harcanabilir gelirin artmasıdır. Asgari ücretli vatandaş maaşı 10 Bin TL olduğunda bugün 5.500 TL’ye yaptığı harcamaları yine 5.500 TL’ye yapabilecek mi? Bunu sağlamak gerekiyor. Diğeri sadece sembolik zamdır.” ifadelerini kullandı.

ASGARİ ÜCRETTE ZAM GEÇMİŞİ

Asgari ücret için geçtiğimiz yıl Asgari Ücret Tespit Komisyonu’ndan çıkan zam kararı yüzde 52 olmuştu. 2022 yılı için net asgari ücret 4.253 TL’ye yükseltilmişti. Ancak bu yapılan zam yüksek enflasyon karşısında eriyince Temmuz ayında yüzde 30 oranında bir zam daha yapılarak asgari ücret 5.500 TL’ye çıkarılmıştı. Temmuz ayından sonra asgari ücret zammı da enflasyon karşısında şimdiden eridi. Şu anda ise milyonlarca vatandaş asgari ücrete yapılacak olan Ocak zammını beklemeye başladılar.