Ev hanımları emekli olacak! Çalışmadan emekli maaşına bağlanacaklar!

Ev hanımlarının emeklilik imkanları hakkında kapsamlı araştırmalar yapılıyor. Ev hanımları çalışmadan emeklilik hakkı elde edebilirler mi? Ev hanımları hangi yollarla emekli maaşına bağlanabilirler?
Ev hanımları emekli olacak! Çalışmadan emekli maaşına bağlanacaklar!

Ev hanımlarının emekli olup olmayacakları büyük bir merak içerisinde araştırılıyor. Uzun yıllar boyunca ailelerinin ihtiyaçlarını karşılamak için fedakarca ev işlerini yapan, çocuklarını büyüten ev hanımları için SGK sisteminde emeklilik imkanı bulunabiliyor. Ancak bu hakkı elde edebilmek için bazı koşulların yerine getirilmesi gerekiyor. Bazı yollar takip edilerek ev hanımları emekli maaşına bağlanabiliyorlar.

İSTEĞE BAĞLI PRİM İLE EMEKLİLİK MÜMKÜN!

Ev hanımları için emeklilik imkanı sağlayan yollardan birisi isteğe bağlı sigorta prim ödemesi yapılmasıdır. Bu yolla emekli olabilmek için ev hanımları dışarıdan kendi sigorta primlerini ödeyerek emekli olabiliyorlar. Bu işleme başlayabilmek için e-devlet üzerinden işlemler yapılabiliyor. İsteyen ev hanımları SGK müdürlüklerine giderek de isteğe bağlı sigorta primlerini ödemeye başlama işlemini gerçekleştirebiliyorlar.

İsteğe bağlı sigorta primi yatırılması durumunda 4B Bağkur emeklisi olunabilir. İsteğe bağlı sigorta priminin aylık asgari tutarı brüt asgari ücretin yüzde 32’sine karşılık gelmektedir. Maksimum sigorta primi ise brüt asgari ücretin 7,5 katının yüzde 32’sine tekabül etmektedir. Ödenen bu primin yüzde 20’si malullük, yaşlılık ve ölüm için ayrılır ve yüzde 12’si ise genel sağlık sigortası primidir.

ESNAF MUAFİYET BELGESİ İLE EMEKLİLİK

Esnaflık yapanlar SGK primlerini ödeyerek emekli olabiliyorlar. Ancak ev hanımlarının esnaf olma imkanları bulunmuyor. Bunun yerine onlara benzer bir imkan sağlanıyor. Evde hazırladıkları yöresel ürünleri, hediyelik eşyaları, el işi gibi ürünleri üreten ev hanımları da esnaf kabul edilebiliyorlar. Bu imkandan yararlanmak için ev hanımlarının tam bir esnaf olmalarına yani iş yeri açmalarına, yanlarına işçi almalarına gerek yoktur. Esnaf Muafiyet Belgesi alan ev hanımları vergi ödemesi yapmıyorlar ama esnaf kabul ediliyorlar. SGK’ya bu yolla prim ödeyerek emeklilik hakkı kazanılabiliyor.

DOĞUM BORÇLANMASI EMEKLİLİK İMKANI SAĞLAYABİLİR

Bazı ev hanımlarının evlenmeden önce sigorta girişleri olabiliyor. Bu ev hanımları evlenip çocuk sahibi olduktan sonra çalışma hayatından uzak kalıyorlar. İşte onlar için doğum borçlanması imkanı sağlanıyor. Her bir çocuk için 720 güne kadar borçlanma yapılabiliyor ve bu hak 3 çocuğa kadar kullanılabiliyor. Bu doğum borçlanması yapıldıktan sonra eski prim günlerinin de eklenmesiyle ev hanımları emeklilik hakkı elde edebiliyorlar.