EYT düzenlemesi en çok onları vuracak! Maaşları 10 Bin TL'den 3.500 TL'ye düşecek!

EYt düzenlemesi ile alakalı olarak ayrıntılar merak edilirken zorunlu emeklilik iddiası gündeme bomba gibi düştü. EYT'de zorunlu emeklilik gibi bir uygulama olacak mı? Zorunlu emeklilik kimleri kapsayacak? herkes bu soruların cevaplarını aramaya başladı.
EYT düzenlemesi en çok onları vuracak! Maaşları 10 Bin TL'den 3.500 TL'ye düşecek!

EYT düzenlemesi ile alakalı olarak son günlerde bir iddia ortaya atılıyor. Buna göre EYT kapsamına giren bazı çalışanlar EYT düzenlemesi yapıldığında zorunlu emekli olacaklar. Bazı EYT'li vatandaşlar şu anda emekli olmayı istemiyorlar. Düşük bir emekli maaşına bağlanmak yerine çalışmaya devam etmek isteyenler zorunlu emekliliğe tabi olmak istemiyorlar. Peki zorunlu emeklilik iddiası nedir, doğru mu? EYT'de zorunlu emeklilik olacak mı? Kimler EYT yasası çıktığında zorunlu emekli olacaklar? 

EYT'DE ZORUNLU EMEKLİLİK VAR MI?

Türkiye'de emeklilik isteğe bağlı bir yasal haktır. Belirli şartların karşılanması durumunda isteyenler SGK'ya dilekçe vererek emekli olabiliyorlar. çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın EYT düzenlemesinde de zorunlu emeklilik ile alakalı herhangi bir madde yer almayacak. Ancak buna rağmen bazı çalışanlar EYT düzenlemesi çıktığında ek bir yasal düzenleme yapılmazsa zorunlu olarak emekli edilecekler. Lakin bu dar bir kapsamda uygulanacak bir kural olacak ve bunun EYT ile direkt bir alakası yok.

KHK İLE TAŞERONDAN KADROYA ALINAN EYT'LİLER ZORUNLU EMEKLİ OLACAKLAR!

Türkiye'de taşeron işçiler kamu işçisi olabilmek için uzun yıllar mücadele etmiş ve çıkarılan bir Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kadroya alınmaları belirli koşullarla sağlanmıştı. O koşullar arasında zorunlu emeklilik ile alakalı bir ayrıntı yer alıyordu. Yapılan anlaşmaya göre kadroya geçirilen taşeron işçiler emeklilik şartlarını karşıladıkları tarihte zorunlu olarak emekli edileceklerdi.

EYT düzenlemesi ile 8 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi bulunan herkes EYT'li kabul edilecek. Dolayısıyla taşeron işçiler de EYT'li olabilecekler ve onların emeklilik şartları direkt olarak değişmiş olacak. Emeklilik hakkını bu şekilde elde edecek olan taşeron işçiler daha önce alınan karar gereği zorunlu olarak emekli edilecekler. Şu anda mevcut yasalara göre taşeron işçilerin buna itiraz etme hakkı bulunmuyor.

YASA ÇIKMAZSA HEMEN EMEKLİ OLACAKLAR!

taşeron işçilerin zorunlu emekliliklerini düzenleyen ek bir yasal düzenleme yapılmaması durumunda Ocak 2022'de yürürlüğe girecek olan EYT düzenlemesi binlerce taşeron işçinin zorunlu olarak emekli olmalarına neden olacak. Bu taşeron işçilerin primleri alt seviyeden ödendiği için düşük emekli maaşı almaları kesin denilebilir. Şu anda 10 Bin TL'ye yakın maaş alabilen bazı taşeron işçiler 3.500 TL emekli maaşına mecbur kalabilirler.