EYT'de çalışma tamamlandı, kapsam belirlendi! EYT'lilere piyangodan maaş sürprizi çıktı!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlığı’Nın EYT düzenlemesinde kapsam belli oldu. İlk etapta 1,5 milyon EYT’linin emekli olmasını sağlayacak düzenlemede hangi kriterler var? EYT’lilerin emeklilik şartları neler? Kimler hemen emekli olabilecekler? EYT'liler için hazırlanan maaş sürprizi ne?
EYT'de çalışma tamamlandı, kapsam belirlendi! EYT'lilere piyangodan maaş sürprizi çıktı!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı toplumun kanayan yarası olan EYT meselesinde yapmış olduğu hazırlığı tamamladı. En küçük ayrıntıya dahi teknik çalışmada yer veren bakanlık birimleri olabilecek en ideal EYT düzenlemesi için oldukça fazla mesai yaptılar. EYT’de kimlerin, hangi koşullarda emekli olacakları artık büyük bir ihtimalle belli oldu.

EYT’DE KAPSAM BELİRLENDİ

Hazırlanan EYT düzenlemesine göre kapsam çok net çizgiler ile çizilecek. Emeklilikte yaşa takılanların yaşadıkları mağduriyetlik bu düzenleme ile ortadan kalkacak. Belirlenen genel ilkelere göre 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişi olan tüm vatandaşlar EYT’li kabul edilecek. Bu kapsama da yaklaşık 4,5 milyon vatandaş giriyor. Ancak bu 4,5 milyon kişinin de aynı anda emekliliği söz konusu olmayacak.

20 YIL VE 25 YIL ŞARTLARI!

EYT düzenlemesi ile EYT kapsamına girmek şartıyla kadınlardan 20 yıl sigortalılık süresi ve erkeklerden de 25 yıl sigortalılık süresi istenecek. Bu koşul kadınlar için sorun olmayacak. 1999 öncesinden sigortalılık süresi başlayacağı için tüm EYT’li kadınlar bu şartı yerine getirmiş durumdalar. Erkeklerde ise 1998 ve 1999 tarihlerinde sigorta başlangıçları olanlar hariç olmak üzere diğer EYT’li erkekler 25 yıl sigortalılık süresini tamamladılar. 1998 ve 1999 yıllarında işe başlayan erkek EYT’liler ise 1-2 yıl daha beklemek durumunda kalacaklar.

EYT ve emeklilik ile alakalı en güncel gelişmeleri ilk öğrenen olmak istiyorsanız mobil uygulamalarımızı yükleyebilirsiniz:

ANDROİD İÇİN TIKLAYINIZ

APPLE İÇİN TIKLAYINIZ

EYT’LİLERE MAAŞ SÜRPRİZİ!

EYT’liler emekli olmak için kendilerine bir imkan verilmesini beklerken emekli olduktan sonra da ne kadar emekli maaşı alacaklarına dair merak yaşıyorlar. Yapılan incelemelere göre EYT’lilerin önemli bir kısmı düşük primlerden dolayı düşük emekli maaşı ile emekli olacaklar. Bu durumun yeni bir sosyal sorun doğurmaması için de bir düzenleme yapılıyor. Bu düzenleme adaletsizlik olmaması için tüm emeklileri kapsayacak.

Geçim sıkıntısı içerisinde kalması muhtemel milyonlarca EYT’linin yeni sorun olmaması için en düşük emekli maaşında artışa gidiliyor. Buna göre en düşük emekli maaşı asgari ücret ile eşitlenecek. Bugün bir EYT’li emekli olduğunda en az 5.500 TL emekli maaşı alabilecek. Bu büyük sürpriz için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da onay verdiği bildirildi.