EYT'de staj mağdurları için yeni çalışma! Emekli olma hakkı verilecek mi?

Staj mağdurlarının EYT'de sorunlarının çözülebilmesi için yeni düzenleme beklentisi ile alakalı yeni gelişmeler yaşanıyor. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin'in bu konuya bakışının değiştiği iddia edilirken kritik bir ön çalışmanın başladığı bildirildi. Staj mağdurlarına emeklilik hakkı verilecek mi?
EYT'de staj mağdurları için yeni çalışma! Emekli olma hakkı verilecek mi?

EYT düzenlemesi yapılmadan önce staj mağdurları kendilerine de bir imkan sağlanmasını talep etmiştiler. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin o dönem yaptığı açıklamalarda staj mağdurlarının da sorunlarının çözüleceğini ifade etmişti. Ancak EYT düzenlemesinin yasa teklifi ortaya çıkınca staj mağdurlarının sorunlarının çözümü teklifte yer almadı. Bundan dolayı da çok sayıda vatandaş EYT kapsamına giremeyerek emekli olamadılar. Bu kişilerin emekli olabilmek için hem daha fazla prim toplamaları hem de daha uzun yaş sürelerini tamamlamaları gerekiyor. 

STAJ MAĞDURLUĞU NEDİR?

Kamuoyunca staj mağdurluğu olarak bilinen sorunun ne olduğunu merak edenler de olabiliyor. 8 Eylül 1999 tarihinden önce staj yapan veya çırak olan çalışan ama tam zamanlı sigortası yapılmayan çalışanların bu çalışma süreleri emeklilikten sayılmıyor. Emeklilik için prim ödemesi yapılmayan bu kişilerin sağlık sigortası kapsamındaki primleri ödeniyordu. 8 Eylül 1999 sonrasında ise tam zamanlı sigorta girişleri yapılmış olan bu kişiler EYT kapsamı dışında kaldılar. EYT imkanlarından yararlanamayan bu kişiler kendilerinin staj süresinde çalıştıklarını ve o sürelerin de emeklilikten sayılmasını talep ediyorlar. Ancak bugüne kadar bu talep Çalışma Bakanı Vedat Bilgin tarafından reddedildi. Hatta Vedat Bilgin staj sürelerinin eğitim olduğunu ve emeklilikten sayılamayacağını hatta staj mağdurluğu şeklinde bir tanımlamanın bile yanlış olduğunu ifade etmişti. 

YENİ GELİŞME VAR!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı küçük esnaf için Bağkur ve SSK prim eşitlemesinin yapılması için bir çalışma yürütüyor. Bu çalışma kapsamında TESK Başkanı Bendevi Palandöken ile Bakan Vedat Bilgin bir araya geldiler. Bu görüşmede staj mağdurlarının da gündeme geldiği ve ara eleman ihtiyacını karşılayan bu kişilerin uğradıkları haksızlığın yeni ara eleman yetiştirilmesinde sorun meydana getirebileceği Bakan Vedat Bilgin'e aktarıldı. Kısmen bu eleştiriye hak veren Bakan Vedat Bilgin'in staj mağdurları için bir çalışma yapılmasına dair talimat verdiği bildirildi. 

Çalışma Bakanlığı staj mağdurlarının kaç kişi olduklarını, bunların emekli olmaları durumunda ne kadar maliyet çıkacağını, SGK'nın finansal durumu gibi konularda araştırma yapıp bir rapor hazırlayacak. Bu rapora göre staj mağdurlarının durumu hakkında yeni bir karar alınabileceği belirtiliyor.