EYT'lilere çift ödeme haberi! Bakan duyurdu, paralar hesaplara yatacak!

EYT yasası kapsamında emeklilik başvurusu yapan ama işlemleri henüz tamamlanmayan vatandaşlara ikramiye müjdesi geldi. İşlemleri geciken EYT’lilere çift ödeme yapılacağı açıklandı.
EYT'lilere çift ödeme haberi! Bakan duyurdu, paralar hesaplara yatacak!

Türkiye’de emeklilik sisteminde EYT sorunu yasal düzenleme ile Mart ayının başında resmen çözüldü. Bu yasal düzenlemenin Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından EYT’li vatandaşlar SGK’ya 3 Mart tarihinden itibaren emeklilik başvurusunda bulunuyorlar. Çok yoğun bir şekilde başvuru yapılırken bugüne kadar 1,8 milyon vatandaş EYT imkanından yararlanıp emekli olmak için başvuru yaptı.

BAŞVURULAR NE ZAMAN SONUÇLANACAK?

EYT’lilerin emeklilik başvurularının yarısından fazlası sonuçlandırıldı ve bu kişilere emekli maaşları bağlandığı gibi ödemeleri de yapıldı. Ancak bazı EYT’lilerin işlemleri büyük bir yığılmadan dolayı tamamlanamadı. SGK personelleri bu konuda yoğun bir şekilde çalışlmaya devam ederken işlemleri yavaşlatan en önemli konu ise başvuru yapanların bir kısmının geçmişten GSS ve bunun gibi bazı ödemelerde SGK’ya borçlu olmaları oluyor. Bu borçlar kapanmadan emeklilik işlemleri yapılamazken süreç bundan dolayı yavaşlayabiliyor. Ancak EYT’lilerin başvurularının ne zaman sonuçlanacağına dair Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin açıklamada bulunarak, “Kimsenin endişe etmesine gerek yok. Bu ayın sonuna kadar tüm başvuruları neticelendirip hak eden vatandaşlarımızın emekli aylıklarını bağlamış olacağız. En fazla bir hafta 15 gün sarkma olur.” dedi.

ÇİFTE ÖDEME ALACAKLAR

EYT’liler için en önemli konulardan birisi de ödemeler konusunda yaşanan belirsizlik oluyor. Emeklilik işlemleri tamamlanarak emekli maaşı almaya hak kazanan vatandaşlara ödemeleri yapılıyor. Ancak bazı vatandaşlar Mart ayında başvuru yapmalarına rağmen henüz işlemleri tamamlanamadı. Bu kişilere Nisan ayının başında itibaren ödenmesi gereken maaşlar ile emekli bayram ikramiyesi ödemeleri yapılamadı.

Ödemelerini alamayan EYT’liler hakkında da bir açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “Kimsenin herhangi bir hak kaybına uğramayacağını açıklamıştık. Vatandaşımız hangi ay emeklilik başvurusu yapmışsa bir sonraki ayın ilk gününden itibaren emekli maaşı alma hakkı var. Yani Mart ayında başvurmuşsa vatandaşımız 1 Nisan’dan itibaren emekli maaşı hesaplanmaya başlıyor. Maaşı eğer geç bağlanıyorsa o tarihten itibaren geçmiş ne kadar ödemesi varsa kuruşu kuruşuna alacaktır. Buna emekli bayram ikramiyeleri dahildir. Bu şekilde ödemelerini alamayan vatandaşlarımıza Kurban Bayramı öncesinde iki adet emekli bayram ikramiyesi ödemesi yapılacaktır.” ifadelerini kullandı.