Galericiler 6+6 yasağını ilk günden deldi! Sıfır ve 2.el araç fiyatlarında düşüş var mı?

Sıfır araç fiyatlarını yükseltmek için yapılan manipülasyonların önüne geçmek ve sıfır araç stokunu engellemek adına Ticaret Bakanlığı 6+6 uygulamasını hayata geçirmişti. 15 Eylül tarihi itibari ile başlayan uygulama delindi!
Galericiler 6+6 yasağını ilk günden deldi! Sıfır ve 2.el araç fiyatlarında düşüş var mı?

Ticaret Bakanlığı tarafından hayata geçirilen sıfır araç satışına 6 ay ve 6 bin KM satış yasağı 15 Eylül 2022 tarihi itibari ile uygulamaya alınmıştı. Yapılan yasal düzenleme sonrasında gözler online ilan sitelerine çevrilirken ne yazık ki yasak daha ilk günden delindi. 

Bazı galericilerin internet üzerinden verdikleri ilanlar ağızları açık bırakırken, yapılan yasal düzenlemeye rağmen online ilan sitelerinde yeni ilanlar yayımlanmaya devam etti. Yayımlanan ilanlar online satı sitelerinin vermiş oldukları taahhüdü tutamadıklarını gözler önüne serdi. 

6 BİN KİLOMETRE SINIRI 6.001 KM İLANLARLA DELİNDİ! 

Oto galericiler tarafından yayımlanan sıfır araç ilanlarında satış yasağının 6.001 KM ilanlarla delinmesi büyük tepki çekti. Online ilan sitelerinde verilen ilanlar satış yasağının nasıl delindiğini gözler önüne sererken denetimler hakkında da soru işaretleri oluşturdu. 

Oto galericilerin büyük bir bölümünün isim değiştirerek galeri isimleri yerine "Ahmet Bey, Mehmet Bey" gibi isimler kullandıkları, satışa sunulan araçların plakalarını kapattıkları ancak km bölümünde araçların 6 bin km altında kaldığının açıkça görülmesi tepki çekti. Bayilerde bulunurluğun artması ile araç fiyatlarında sınırlı da olsa düşüş yaşandığı belirtilirken denetimlerin artmaması durumunda fiyatlarda yeni yükselişlerin yaşanabileceği uyarısı geldi. 

Yayımlanan ilanlardan satış platformlarının da mesul tutulabileceği uyarısı yapılırken bu ilanların acilen denetime tabi tutulmasının öneminin altı çizildi. Sarı sitelerde binlerce ihlal olduğu belirtilirken bu araçların satıştan çekilmesinin piyasa açısından yeni ihlallerin önünü kesmesinde takip edileceği belirtildi.