İstanbul enflasyonu Eylül 2022 açıklandı! İstanbul'da enflasyon yüzde kaça yükseldi?

TÜİK’in Eylül ayı enflasyon rakamları açıklanmadan İstanbul Ticaret Odası (İTO) İstanbul enflasyonunu açıkladı. İstanbul’da Eylül ayında yüzde kaç enflasyon çıktı?
İstanbul enflasyonu Eylül 2022 açıklandı! İstanbul'da enflasyon yüzde kaça yükseldi?

İstanbul Ticaret Odası (İTO) her ay olduğu gibi TÜİK’in enflasyon rakamlarının açıklanmasından önce İstanbul enflasyonunu açıklaması geleneği bu ay da devam etti. İTO tarafından yapılan açıklamada İstanbul’un yıllık enflasyonu yüzde 107,42 olarak açıklandı. Toptan eşya fiyatlarında ise yıllık artışın yüzde 98,17 olduğu bildirildi.

İSTANBUL ENFLASYONU BELLİ OLDU

İstanbul’da perakende fiyatlar geçtiğimiz ay İTO tarafından yapılan açıklamaya göre yüzde 99,9 oranında artmıştı. Bu rakam da 1998 yılından itibaren görülen en yüksek rakam olarak kayıtlara geçmişti. Eylül ayı için yapılan açıklamada ise b oranda artışın devam ettiği görüldü.

ULAŞTIRMA VE HABERLEŞME HARCAMALARINDA FİYATLAR GERİLEDİ

Eylül ayında perakende fiyatlardaki artışların kalem kalem oranları da İTO tarafından açıklandı. Buna göre gıda harcamalarında yüzde 3,64, konut harcamalarında yüzde 6,43, sağlık ve kişisel bakım harcamalarında yüzde 8,37, giyim harcamalarında yüzde 8,63, ev eşyası harcamalarında yüzde 9,54, kültür eğitim ve eğlence harcamalarında yüzde 9,66, diğer harcamalarda yüzde 53,23 oranında yükselme kaydedildi. Eylül ayında İstanbul’da ulaştırma ve haberleşme harcamalar grubunda ise yüzde 0,78 oranında azalma oldu.

İNŞAAT MALZEMELERİNİN TOPTAN FİYATLARI ARTIYOR

Eylül ayına dair toptan fiyatlardaki artışlara dair detaylar da açıklandı. İTO’Nun raporuna göre yakacak ve enerji maddeleri grubunda yüzde 8,42, inşaat malzemeleri grubunda yüzde 5,39, kimyevi maddeler grubunda yüzde 3,58, mensucat grubunda yüzde 3,22, gıda maddeleri grubunda yüzde 2,32, işlenmiş maddeler grubunda yüzde 2 artış oldu. Madenler grubunda ise yüzde 1,98 oranında fiyatlarda azalma meydana geldi.

TÜİK 3 Ekim Pazartesi günü Eylül 2022 dönemine dair enflasyon rakamlarını açıklayacak. İstanbul enflasyonu Türkiye ortalamasının üstünü işaret ettiği için TÜİK’in daha düşük bir enflasyon rakamı açıklaması bekleniyor.